“Et trafikuheld med mange ofre er præcis som et terroristangreb”

Oprindeligt postet på TV2-blog 11/1-09

 

Dette er så det første indslag i min lille “præsenter Israel”-kampagne..

Det en artikel fra The Jerusalem Report fra d. 2/4 2007.. Den handler om antallet af ofre i trafikuheld i Israel, som er en af de dødsårsager i Israel, meget mere end terror..

Here goes:

Det er blevet en fast del af søndag morgen-rutinen. Overskrifter om og billeder af sønderrivende trafikuheld fra weekenden, forstyrrer og plager, i hvert fald midlertidigt. Mellem d. 3/3 og d. 10/3 blev 16 mennesker dræbt i trafikuheld, inkluderet en mor og datter der var på vej til en mindehøjtidelighed for faderen. Politiet fortalte at føreren af en ladvogn ikke så bilen med Raisa Tsedek Schneerson (64) og hendes datter Hen Yocheved (42), som havde parkeret i vejsiden.
Ifølge Magen David Adoms (MDA) udrykningsservice, er antallet af folk der er blevet evakueret på grund af dødstilfælde eller alvorlige skader, fra et almindeligt gennemsnits gennem syv uger af trafikuheld sidste år, godt og vel lig det totale antal af dræbte og sårede grundet i intifada-relateret vold og terrorangreb siden opstanden (intifadaen) begyndte i september år 2000.
D. 10. marts befalede ministeren for intern sikkerhed, Avi Dichter, politiet at forberede en nødplan for en øget håndhævelse på vejene.
Advokat Bezalel Hochman er vicepræsident i MDA og medlem af et af dets standby enheder. Han fortæller at folk i offentligheden ikke bør forvente at regeringen skal løse problemet for dem og at forældre, lærere og voluntørorganisationer bliver nødt til at gøre mere.

The Jerusalem Report: Hvor mange skadede er der fra trafikuheld sammenlignet med terrorangreb og intifada-vold?

Bezalel Hochman: Fra starten af intifadaen indtil i dag, har MDA behandlet omkring 7.000 terrorofre. I gennemsnit, i et givent år, transporterer vores ambulancer 310.000 syge eller tilskadekomne. Hver uge er der mere end tusind folk, som er kommet til skade i trafikuheld, som bliver transporteret af MDA.
Forestil dig hvad der ville ske, hvis der hver uge var angreb, som var skyld i mere end tusind sårede. Vi ville bombe Libanon, Gaza og mere til. Men dette er tallet fra trafikuheld.

The Jerusalem Report: Hvordan er antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikuheld, sammenlignet med med antallet af dræbte og tilskadekomne fra Libanon-krigen i sommers?

Bezalel Hochman
: Med Katyusha-raketter flyvende ind over grænsen, var skadestallet mindre end 2.000 inkluderet tilfælde af chok. Hver uge har vi at gøre med 1.000 der rent faktisk er kommet til skade i trafikuheld. Hizbullah er ikke skyld i dette, heller ikke iranerne, og ingen samtale med Abu Mazen vil hjælpe her. Dette er hvad vi gør mod os selv.

The Jerusalem Report: Er antallet af tilskadekomne i trafikuheld stigende eller faldene år for år?

Bezalel Hochman: Der er ingen forskel. Der kunne 200 mere eller 200 mindre, det er alt.
Der er et fald i antallet af dræbte, men ikke i antallet af dræbte og tilskadekomne sammenlagt. Der er flere årsager for dette; biler er blevet stærkere og har mere sikkerhedsudstyr, som sikkerhedsseler og airbags, og derfor ender ikke alle sammenstød i dødstilfælde.
Dernæst, MDA udfører deres arbejde til UG. Vi har 12.500 frivillige og 2.500 ansatte, hvoraf 1.000 arbejder i marken. Blandt vore frivillige, har vi vores standby-enhed.  De er folk med beepere og har genoplivningudstyr med ilt og andet udstyr i deres biler.
MDA er en voluntørorganisation. Ud af dets 450-millioner shekel budget, bidrager regeringen kun med et par ti millioner shekel (note fra oversætter: en shekel svarer til ca. 1,4 krone).

The Jerusalem Report: Når du ankommer til ulykkesstedet så tidligt som I gør, hvordan vil du sammenligne hvad du ser efter et trafikuheld med hvad du ser efter et terroranslag?

Bezalel Hochman: Et trafikuheld med mange tilskadekomne, er præcis som et terroranslag. Der er ingen forskel. [Du ser] de samme ting, alvorligt skadede ofre og folk i chok. Den eneste forskel er, at i tilfældet med terroranslaget er der mandskabet fra 30 til 40 fjernsynskanaler.

The Jerusalem Post: Anklager du regeringen for ikke at gøre nok eller at handle effektivt for at reducere antallet af uheld?

Bezalel Hochman: Alle tror at regeringen vil løse alle deres problemer. Det er en fejl. MDA er en voluntørorganisation.
Løsningen ligger på sin vis i os alle. En forælder må forstå at hvis han ikke kører ordentligt , vil barnet der sidder bag ham lære at køre dårligt. Uddannelsen begynder i hjemmet.
Lærere i skolen bliver nød til at dedikere tid til dette, selvom der ikke er noget officielt undervisningsprogram for dette. [Eleverne bør tillægges] at besøge en tilskadekommen og spørge ham hvordan han har haft det i de sidste to år siden uheldet.
Medierne bliver nødt til at tage deres ansvar. Der er [private] organisationer. Ligesom du har folk der melder sig som frivillige i MDA, kan man melde sig til grupper der modkæmper trafikuheld som Or Yarok. Det behøver ikke være fuld tid. Bare et par timer, i stedet for at sidde foran fjernsynet og blive bitter og spørge “Hvorfor gør regeringen ikke noget?”, kan folk tage telefonen og spørge “Hvordan kan jeg hjælpe med at forhindre trafikuheld?”. Folk kan melde sig til civilforsvaret og en gang om ugen arbejde i trafikpolitiet.
Det afhænger af os.

Ja, det var nok et af de mere alvorlige emner:o).. Men det fylder jo også meget dernede, desværre ikke så meget som det bør fylde.. Som Bezalel også er inde på, så dør der mange flere af trafikuheld end af terror, hvilket får mig til at undrer mig over, at man ikke har meget mere fokus på det end man har.. Det er ikke fordi folk ikke er klar over det..

Jeg håber oversættelsen gik ok og at det gav mening.. Eventuel kritik til oversættelsen er velkommen;o)..

Det næste indlæg kommer til at handle om gruppen Hadag Nachash (slangefisk, men kan også betyde “ål”).. De er en venstreorienteret hiphop-gruppe, som er kendt for deres ironiske sange med ret gribende toner..

Mvh

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s