“For I skal vide, at der kun er Én!”

Oprindeligt postet på TV2-blog 5/3-08

Man taler populært set om tre monoteistiske religioner; jødedommen, kristendommen og islam..

Om man anser alle tre religioner som værende fuldt ud monoteistiske, afhænger af øjnene der ser.. F.eks. vil en monoteist der er strengt monoteistisk, nok have svært ved at acceptere kristendommen som værende monoteistisk, uanset hvor meget en kristen vil hævde at kristendommen skam kun tilbeder én gud, på trods af at denne gud er treenigt bestående af tre personer, som dog er af samme væsen..

Han vil eventuelt forsøge at forklare det med “lignelser” a la familien der består af en fader, moder og en søn/datter, men som stadig kun er én familie.. Eller svejtserkniven, som er én kniv med flere funktioner.. Der er også trekanten, som har tre forskellige kanter, men stadig er én figur..

Det er da fornuftige forklaringer, men de falder alle sammen på ét punkt: at når treenigheden skal forklares, så er der tale om tre forskellige personer/personligheder, som ikke deler de samme tanker.. Det afviser tanken om at der er tale om én gud..

Der er så også de kristne der simpelthen bare vil fastslå at den treenige gud er et mysterium, som ikke kan forklares men istedet skal erkendes igennem hengivenheden og forholdet til gud..

For muslimerne, som er strenge monoteister, er denne idé helt hen i vejret.. Allah er Én, der er ingen ved siden af Ham.. At tale om at der er tre guder, uanset om man taler om det i et mystisk perspektiv, er kætteri og at sætte sig op mod Allah..

Jøden vil have forskellige holdninger.. Nogle vil sige at det er et skridt på vej i den rigtige retning, andre vil – ligesom muslimerne – sige at det er flergudsdyrkelse og ikke forskelligt fra andre polyteistiske religioner..

Jøderne og muslimerne fremstår ret enige i deres syn på G-D.. Den første del af muslimernes trosbekendelse: “ašhadu ‘an lā ‘ilāha ‘illā llāhu” – Jeg bekender at der ingen gud er ved siden af Allah (efterfulgt af “wa ‘ašhadu ‘anna muḥammadun rasūlu llāhi” – og jeg bekender at Muhammad er Hans profet) og den jødiske trosbekendelse: “Shma Yisrael, haShem Eloqeynu, haShem Echad!” – Lyt Israel, Herren jeres G-D, Herren er Én!” Er helt identiske i deres monoteistiske forståelse.. Der er kun Én!

Der er dog, både i islam og jødedommen, elementer i mystikken som, for den uindviede, kan misforståes som beviser på at de har en forestilling a la den treenige gud.. Dette er dog ikke tilfældet, begge religioner forholder sig kun til Én G-D..

Dette er introduktionen til det andet af de 613 Mitzvot i jødedommen:

מצות-עשה ליחד השם יתברך, להאמין אמונה שלמה שהוא בלי שום שתוף

Det er et påbud at erkende Den Velsignede G-Ds Enhed og at erkende af hele din overbevisning at Han er Én, uden partnere eller ligemænd..

Som der står i Skrifterne: Lyt Israel, Herren jeres G-D, Herren er Én! (5. Mosebog 6,4)

Som Chafetz Chayim skriver: Der er ingen ved siden af G-D og Han kan ikke opfattes som en fysisk eksistens..

Som jøde er selve tanken om at G-D skulle have været blevet menneske forrykt.. Der er ingen idé i dette og det ville være i modstrid med hvad Han havde lært os ved sine profeter..

Dette var det andet bud..

MVh

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s