Former sproget vores verdensopfattelse?

Oprindeligt postet på TV2-blog 12/9-08

 

Hej alle:o)

Jeg fulgte et foredrag af en israelsk forfatter forleden.. Hun kom ind på at vores modersmål er med til at forme vores opfattelser af verden, bl.a. forholdet mellem mand og kvinde..

Hun nævnte bl.a. forskellen på dansk og hebraisk.. På dansk har vi fælles- og intetkøn (hvilket jo er af nyere oprindelse), mens man på hebraisk har han- og hunkøn.. På dansk lærer sproget os ikke at der er forskel på om vi er en dreng eller pige.. Der er vi fælles om det samme køn..
Det er man til gengæld ikke på hebraisk, hvor der via sproget bliver indlært en forskel på kønnene..

Jeg er ikke sprogpsykolog (eller psykolog overhovedet), så jeg ved ikke hvor stor betydning det har for formningen af et barns sind, men det er vel egentlig interessant at tage med i debatten om kønnenes forhold til hinanden, specielt i forhold til integrationen, hvor f.eks. danskere har et forhold mellem kønnene og arabiske indvandrere et andet..

Det kunne være interessant at se, om arabere der er vokset op med det danske sprog som modersmål, har en anden opfattelse af forholdet mellem kønnene, i forhold til arabere der er vokset op med arabisk som modersmål.. I begge tilfælde tænker jeg naturligvis på herboende arabere..

Formålet er ikke at ville forbyde andre sprog end dansk, hverken som modersmål eller som talte sprog, i Danmark, men udelukkende at skabe en større forståelse for forskelle mellem kulturerne.. Om ikke andet, så skulle der være andre argumenter for at dansk skulle være påkrævet som modersmål for alle danske statsborgere, men det er en anden diskussion (som dog også kunne være interessant)..

Mvh

Reklamer

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s