Hvad er en jøde?

Oprindeligt postet på TV2-blog 8/1-09


Dette spørgsmål er et af de klassiske når man kommer til jødedommen og det er stadig lige omdiskuteret i dag, som for tusind år (eller mere) siden.. Måske endda mere:o)..

 

Når man stiller dette spørgsmål, er der selvfølgelig det oplagte svar; en jøde er en person der er født af en jødisk mor eller konverteret til jødedommen i henhold til de religiøse regler for dette, men dette er det simple svar, for der ligger reelt to lag i dette, nemlig et tilhørsforhold til et folk (født af en jødisk kvinde) og deltagelse i en religiøs overbevisning (konverteringen).. Så kan man, når man taler om en forståelse af det at være jøde eller jødedommen som helhed, reelt nøjes med dette simplificerede svar?

 

Min mening er, at det kan man ikke.. Forstå mig ret, der kan være tidspunkter hvor det er alt det kræver og det er jo ikke forkert, men det forklarer eller uddyber bare ikke den kompleksitet der ligger i selve spørgsmålet..
Selve begrebet ”jøde” og ”jødedom” kommer af det græske ”Ioudaeos” og ”Ioudaïsmos” (altså; jødiskhed eller mere forstået som ”jødisk praksis”, i henhold til religion), som er afledt af det hebraisk ”yehudah”, der er én af de tolv israelske stammer..

I dag har man på hebraisk godt nok et ord der reelt er en oversættelse af ” Ioudaïsmos”; Yahadut, men det er en nyere konstruktion.. Oprindeligt havde jøderne ikke noget navn for deres religion.. De ville sige at de tilbad Abrahams, Isaks og Jakobs G-D og at de var israelitter.. Henholdsvis et gudsforhold og en national identitet..

 

Egentlig er det lidt tåbeligt at tale om ”jødedom”, for det er en religion der dækker samtlige tolv stammer, omend de ti der udgjorde Israel (efter hele Israels fald ved kong Salomons død) ikke har haft så megen indflydelse på religionen efterfølgende..  Man burde nok hellere tale om den Mosaiske tro, eftersom den er baseret på den Lære Moses modtog på Sinaj-bjerget, hvilket da ofte også er tilfældet, bl.a. her i Danmark, hvor vi har Mosaisk Trossamfund og ikke Jødisk Trossamfund..

 

Men for at vende tilbage til det indledende spørgsmål; hvad er en jøde, ja så er svaret jo ikke så ligetil igen, for selvom der er en almindelig opfattelse af ordet, så er den korrekte defination af svaret reelt, at en jøde er en der er af Judas stamme, altså en ben Yehudah.. Det er, sjovt nok, ikke alle jøder der er det, eftersom der er to stammer der bestod i det sydlige rige, nemlig Yehudah og Binyamin (Judea og Benjamin), så mange jøder bør nok kaldes benjaminitter i stedet;o)..

 

Også for konvertitten ser det lidt anderledes ud.. En konvertit bliver ikke ”ben Yehudah”, altså jøde, men ”ben Avraham”, for det er via Abraham at troen kom.. Konvertitten er dog israelit, ligesom jøden og benjaminitten er det.. Hvis det er lidt uoverskueligt at forestille sig, så tænk på at i Danmark er vi alle danskere, men nogle er jyder, andre fynboer og andre igen sjællændere..  Konvertitten bliver en del af folket ved sin konvertering, hvor han forpligtiger sig til at holde Israels tilbedelse af Abrahams, Isaks og Jakobs G-D..

 

Jeg vil dog ikke plædere for at det er forkert at bruge jøde og jødedom som almengyldige begreber.. De er fine nok at bruge i en fælles forståelse..

Mvh

Reklamer

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s