Rejseberetning fra Jerusalem

Oprindeligt postet på TV2-bloggen 9/9-07

 

Dette er en kort beretning fra mit ophold i Jerusalem i sommers.. Jeg vil muligvis sætte flere ind med tiden..

Nu er der desværre ikke lang tid tilbage, kun 8 dage (suk).. Og dem skal jeg tilbringe i Jerusalem på et hostel ved Zion Square (for dem der ikke kender Jerusalem så godt, så ligger det lige midt i Jerusalem, kun fem-ti minutter fra den gamle by).. Det er et dejligt sted med alt fra luksus singleværelser til telte på taget.. Jeg har fået en ‘bungalow’, en lille hytte med plads til to, men ret hyggeligt.. Der er fem af dem, placeret på en måde så der er et lille indhug ved min hytte, hvor jeg har en blomst og en stol.. Meget hyggeligt.. Hytterne er ikke meget mere end én meter høj og to gange tre meter bred.. Det er småt men rigeligt.. Der er borde, stole og overdækkede områder, der gør det behageligt at sidde på taget.. Lige nu er der29/30 grader her i Jerusalem, så det er til at leve med..

Jerusalem er en fantastisk by.. Ikke at det kom bag på mig:o), men det er fascinerende at se hvor blandet befolkningen her er.. Tel Aviv var en interessant by, men ikke rigtig mig.. Tel Aviv er primært en by for folk der holder af strand og byliv (om natten og helst hele natten.. Hver dag).. Jerusalem er for de religiøse og folk der interesserer sig for historie.. Hvor så godt som alle gader i Tel Aviv ligner hinanden, er der ikke to gader i Jerusalem der ligner hinanden..
Når man går i gaderne i Jerusalem, er det en meget blandet gruppe man møder.. Ortodokse jøder i alle afskygninger fra chassidim i deres sorte jakker, bukser og hatte (i alle de afskygninger man nu møder inden for de chassidiske bevægelser – chabadniks, haredim og hvad der ellers er), til nationalreligiøse og moderne ortodokse klædt i den nyeste mode, men stadig med kendetegnene for religiøse; tzitzit, kippah og for nogle endog tindingelokkerne og i alle afskygninger – kinesiske, afrikanske, indiske, europæiske, arabiske.. Man ser muslimske familier gå tur, moderen som vi kender hende fra Nørrebro; helt tildækket, pigerne med veninderne, hvor halvdelen går med tørklæde og den anden halvdel uden, men alle i mærketøj og med øjnene fra unge arabiske fyre hængene efter dem.. Kristne i alle afskygninger – munke fra ortodokse, katolske, armenske og andre kirker – unge kristne der enten er på besøg eller som bor her, både arabiske og ikke arabiske.. Man ser druzere, sameritanere og alle andre mulige og umulige grupper her..

Mødet med den gamle bydel er et kapitel for sig.. Når man ankommer til bydelen (i mit tilfælde som jøde), kommer man ind via Zionporten eller ‘the Dunggate’ (kender ikke lige den danske oversættelse her) i den sydlige mur, eller via Jaffaporten i den vestlige mur.. Jaffa er den mest imponerende og største af de nævnte.. Når man går igennem den, er der en mindre plads, der fører til hvad der nok er mest betegnene: Kaos.. En snæver overdækket gade, fyldt med små butikker og handlende der gør hvad de kan for at få din opmærksomhed.. Det er gaden du følger for at komme ned til Grædemuren eller den jødiske bydel.. Den skærer sig ned mellem den kristne og den armenske bydel, og er fyldt med mennesker.. Cirka halvvejs kan man dreje af og efter få trin er man i den jødiske bydel, hvilket man ikke er i tvivl om.. Overalt går man ned via små snævre gader, hvor man nogle gange kommer til en åben plads med borde, stole og små butikker med forfriskninger og tit med en masse mennesker omkring dig (primært jøder).. Den armenske bydel er lidt anderledes, da de generelt ikke er så åbne for turister og gaderne virker en smule tættere.. Der er ikke mange folk her, da det reelt kun er beboerne og folk der tager en smutvej, der går der.. Den kristne bydel har jeg ikke tilbragt tid i, hvilket også – af åbenlyse grunde – er tilfældet med den muslimske del..

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s