Anti-semitisme kontra anti-zionisme

Oprindeligt postet på TV2-blog 18/9-09

 

Fortsat fra:

http://blog.tv2.dk/peter-kal/entry335777.html#comment2173810

Anti-semitisme kontra anti-zionisme..

I det foregående indlæg beskrev jeg overfladisk baggrunden for anti-semitismens opståen (meget overfladiske) og hvad “semit” er for en størrelse..

Jeg vil kort redegøre for Zionismen:

Zionismen (fra det hebraiske ציונות “tzionut”) er en tro på det jødiske folks ret til at opbygge egen stat, som jøder kan have som “hjemland”.. Denne stat ses som udelukkende mulig i området hvor man fandt det antikke Israel, med Jerusalem som hovedstad, deraf navnet “Zionisme”, da et andet navn for Jerusalem er Zion..

Derfra er der så udgået en masse forskellige retninger, som f.eks. socio-zionisme, religiøs zionisme, post-zionisme og så videre, ikke ulig andre ‘ismer, der er i konstant bevægelse..

Hvad vil det så sige at være “anti-zionistisk”? Som udgangspunkt tror jeg ikke, at der er mange der er deciderede anti-zionistiske, altså i forståelsen, at de er imod at jøder også har en stat.. Jeg tror mere at folk generelt er imod den opfattelse de har fået af zionismen og zionister, baseret på mediernes dækning af Israel-Palæstinakonflikten, samt diverse debatter, som mere har haft som grundlag at dæmonisere zionismen (og zionister) end noget andet..

Er det så forkert at være anti-zionist? Det kan jeg ikke svare på, uden at skulle gå meget i dybden med dette, noget som jeg jo nok ender med at gøre i løbet af dette semester, men ikke vil gøre i dette indlæg.. Men noget af svaret skal jo nok findes i, hvorfor man er anti-zionist..

Men hvad så med anti-semitismen og anti-zionismen, er det bare to ord for samme ting? Som jeg skrev i sidste indlæg, så er dette ikke min overbevisning.. Naturligvis kan man finde folk, som er begge, de fleste anti-semitter er vel også anti-zionister, omend ikke alle anti-zionister er anti-semitter..

Men hvornår skelner vi?

Inden jeg begynder at teorisere over det, vil jeg kort komme ind på Langmuirs tanker om emnet, at der er forskel på had rettet mod en gruppe.. Han definerer det mellem “realistisk”, “xenofobisk” og “kimærisk”..

“Realistisk” er fjendtlighed der bygger på reel information eller viden om en given gruppe.. Det kan f.eks. være, at danskere finder ud af, at svenskere gør grin med det danske sprog og mener det ondt..

“Xenofobisk” er når man tager udgangspunkt i en reel hændelse, men lader det være gældende for en hel gruppe, f.eks. en ikke-jøde oplever at en jøde snyder ham for penge og derefter lader denne hændelse være grundlag for at udbrede holdningen, at alle jøder snyder ikke-jøder, omend det eneste han kan bygge det på, er hans egen oplevelse med en enkelt jøde.. Eller som Thing skriver det:

“Hvis fjendtligheden bygger på information om virkelige forhold ved det enkeltmedlemmer af det andet folk som generaliseres til at omfatte alle, kalder han fjendtligheden xenofobisk.”

Endeligt “kimærisk”, som gør sig gældene ved opdigtede ting, som man så tager udgangspunkt i.. Dette kan være myten om at jøder bruger blodet fra kristne drengebørn til matza (det usyrede brød).. Det er her vi finder reel anti-semitisme ifølge Langmuir..

Det er jo alt sammen meget fint, men de fleste angreb på Israel bygger jo på noget reelt, ikke sandt? Det er sandt, at kritik af Israels behandling af Gaza, ikke kan sidestilles med anti-semitisme, i hvert fald ikke som udgangspunkt.. Uanset om det er et udtryk for fjendtlighed eller ej, så er det ikke, i hvert fald pr. automatik, lig med anti-semitisme.. I følge Langmuirs model, kan der være tale om realistisk eller xenofobisk fjendtlighed (f.eks. hvis man taler om at alle israelere hader arabere, fordi at enkelte udtaler de hader arabere, eller – som i eksemplet med “Breaking the Silence”, hvor nogle forsøger at bruge deres udsagn, til at gælde alle israelske – læs: jødiske – soldater og kommandanter, eller bare en generel israelsk politik, på trods af at noget sådan, aldrig har kunnet dokumenteres)..

Et eksempel på anti-semitisme, i mine øjne, er Aftonsbladets artikel om organ-høstning.. Denne artikel er bygget på absolut ingen fakta, udover en “vidst nok”-historie.. Ikke engang de interviewede udtalte det, som forfatteren af artiklen nåede frem til, omend de absolut ikke ville afvise det, da de blev præsenteret for historien.. Nu er det seneste, at jøder også står bag organhøstning i Algeriet..

Dette er der folk der tager til sig og fremhæver som noget, der sikkert er sandt.. Det er muligt at de insisterer på, at bruge “zionister” i stedet for “jøder”, men reelt er det det samme, vi fokuserer på en gruppe, som – uagtet brugen af “zionister” – består af jøder og har disse typiske karakteristika, som denne gruppe jo har (lidt i stil med jøder og penge, det er noget der ligger i blodet).. Her er fjendtligheden gået over i “kimærisk” tilstand og alt, uanset hvad, accepteres som sandt, så længe det er rettet mod denne gruppe..

Og det er her, at anti-zionisme går over i anti-semitisme..

Jeg har med vilje ikke sat kildehenvisninger ind, udover Morten Things “Anti”, da dette ikke er en opgave, men en præsentation af hvad jeg muligvis vil skrive:o), men hvis der er nogle der gerne vil have kilder, så sig til:o)..

Mvh

Reklamer

2 thoughts on “Anti-semitisme kontra anti-zionisme

  1. Anti semitisme er en jødisk/zionistisk opfindelse. Idag alle bliver kald anti semit hvis de tør kritiserer jødisk/zionistisk/rascistisk politik. Der er ingen forskel på jødedom eller zionisme. Hvor er den jødisk protest mod den genocide og apartheid i Palestina??
    Talmud skulle være tvunget læsning på alle folkeskoler for at se og lære hvordan jøder tænker om os “Goyim”; der findes ikke et mere beskidt og rascistisk bog.
    Og for at reagere på din artikel om vores frelser Jesus Kristus; Immanuel er Jesus og han vil snart kommer tilbage hvor i skal stå til ansvar for jeres frygtelige gerninger gennem årtusinder. I Jesu navn. Peter Clement

  2. Til mine læsere:

    Dette er et meget godt eksempel på hvilke idiotier, man til tider bliver udsat for.. Er glad for at vide, at han ikke repræsenterer flertallet af den danske befolkning:o)

    Mvh

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s