En opdatering fra Gaza

Oprindeligt postet på TV2-blog 1/2-09

 

Hej alle:o)

Baseret på et svar jeg gav til Hannan i et andet indlæg, vil jeg her give en lille opdatering på situationen i Gaza:

#8:

W’salaam:o)

Det er vidst på tide at jeg får givet et svar:oS..

Du spørger:

…..

Hensigten er at give et mere nuanceret billede af hvad der er foregået (og stadig foregår).. Krigen er ikke kun en fysisk krig, men også i høj grad en diplomatisk krig, hvor propaganda (på begge sider) er den mest effektive krigsførelse..

Lad os tage et eksempel som Dafur.. På trods af at dødstallene tæller mellem 200.000 og 400.000 reagerer folk ikke.. Man er jævnt enige om at det er frygteligt, men der kommer simpelthen ingen reaktioner på hvad der foregår dernede, på trods af at det ofrene oplever langt overstiger hvad der sker i Gaza (og dette ikke ment for at negligere hvad der sker i Gaza overhovedet)..

Hvordan kan det så være, at der er den kraftige forskel på reaktioner mellem de to situationer? Det skyldes at folk bliver banket i hovedet med hvad der sker i Gaza.. Medierne har været gode til at vise frygtelige billeder af døde og sårede, samt skabe en fornemmelse af at Israel foretager folkedrab i Gaza, på trods af at flere uafhængige militæranalytikere, rent faktisk påpeger at Israel viser tydelige tegn på at holde igen i forhold til at ramme civile..

Medierne har i dette forløb ikke haft adgang til Gaza, hvilket kun Israel kan anklages for.. Men det betyder også samtidigt at de ikke har kunnet videregive en dækning som er uafhængig af kilder i Gaza, hvilket fører til at de primært har måttet forholde sig til oplysninger og tal de har fået fra officielle kilder i Gaza.. Disse kilder er primært Hamas..

Så det er ikke et spørgsmål om at jeg vil nedgøre antallet af døde, som du selv skriver:

“en civil er en for meget!”

Det er den dårlige og unuancerede nyhedsdækning jeg reagerer mod..

Og videre til:

“Og så en ting til. Det er da ikke korrekt, som denne artikel skriver, at FN og Røde Kors bare brugte de tal som Hamas udtalte om antal døde og sårede under krigen uden selv at undersøge det.”

FN og Røde Kors har reelt ingen kontrol eller overblik over antallet, selvom de gerne vil påstå det.. De bliver nødt til at forholde sig til de meldinger de får fra officielle kilder, som – igen – primært er Hamas.. Udover det, viser det sig at hverken FN eller Røde Kors kan sige sig sikker på om deres ansatte er Hamasfolk eller ej.. Læs f.eks. denne artikel:

http://www.reuters.com/article/middleeastCrisis/idUSL05686115

UNRWA har oven i det forbudt deres ansatte at tale med reportere, efter at have fundet ud af at mange af de historier der har været bragt i medierne, ikke helt holder stik.. Tag f.eks. FN-skolen der blev bombet.. Det er heller ikke sandt, der blev bombet uden for skolen, noget der dog i sig selv bør kræve en undersøgelse, men ikke desto mindre en historie der vitterligt bragte et ramaskrig, alene fordi Israel “bombede en FN-skole”, noget som de altså ikke gjorde:

http://www.theglobeandmail.com/servlet/story/LAC.20090129.GAZASCHOOL29//TPStory/Front

Problemet er bare, at de oplysninger der kommer frem nu, blandt andet om at Hamas vitterligt brugte civile som bombeskjold, noget der er flere og flere vidner der står frem med fra Gaza, læs eventuelt:

http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1233050211857&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Ikke får samme dækning som alle de manipulerede nyheder der kom frem under selve konflikten.. Det skaber en skævvridning og et falsk billede, som holdes fast i folks hukommelse..

Det samme skete med Yenin, hvor man også talte om 1500 dræbte civile, hvor tallet rent faktisk var så “lavt” som 56, hvoraf de 34 var kombattanter.. Igen, “lavt” i gåseøjne, fordi 22 civile er et alt for højt tal.. Men det er en klar skævvridning af det reelle dødstal, når man angiver dødstallet til 1500..

Jeg er ikke helt sikker på hvorfor, men medierne skævvrider og bringer et klart manipuleret billede af hvad der virkeligt foregår.. Du kan også se det i forholdet til mit indlæg om Berlingskes trang til at male et falsk billede af Israel i deres “videreformidling” af sagen om forsøget på at banlyse Ta’al og Balad..

Mvh

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s