Et par tanker eller tre om en eventuel løsning..

Oprindeligt postet på TV2-blog 6/8-09

 

Der er storforsamling i Beyt Lechem/Bayt Lahem (jaok, Bethlehem).. Fatahs top ryster støvet løs og mødes til endnu et uforsoningsmøde, som en ven udtrykte det..

Status lige nu er, at Obama forsøger at vride armen om på Israel, Israel prøver at ignorere det og araberne læner sig tilbage og nyder det.. Eller, er det nu også sådan?

Ja, det første er vel reelt nok, men hvad angår de palæstinensiske ledere, så læner de sig ikke tilbage, tværtimod, de har travlt med at illustrere hvorfor det reelt er nyttesløst at tale om en fredsaftale.. Steffen Jensen har gennemgået splittelsen, så jeg vil ikke bruge mange ord på den..

http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418529052&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Men hvad så? Ja, det er et godt spørgsmål.. Er vi kommet tættere på en løsning med Obama som præsident? Og har han overhovedet nok indflydelse?

I min verden, så er svaret nej.. Tværtimod så står vi højst sandsynligt over for en tredje intifada.. Israel viser ikke megen vilje til imødekommenhed.. Hamas sidder tungt på Gaza, Fatah er total splittede og totalt afvisende overfor fornyelse, de arabiske lande nyder bare at de kan (mis)bruge hele situationen, til at fjerne fokus fra egen uduelig ledelse, samtidigt med at de afviser at påtage sig bare den mindste forsonende mine.. Det er palæstinenserne der dør og Israel der udstilles, så hvorfor skulle de gøre noget for at ændre tingene?

http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418531712&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Samtidigt er der røster om at freden i nord, mellem Hizbullah og Israel (hvis man vil kalde det fred) er tæt på at bryde sammen.. Og så er der naturligvis Iran..

Så lad os sige det som det er, freden er alt andet end tæt.. Tværtimod ser det ud som om at den næste “rigtige” krig er under opsejling, for Israel har ikke tænkt sig at holde sig tilbage, hvis Hizbullah skulle få lyst til at lægge sig ud med dem igen.. Tværtimod..

http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1249418536710&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull

Men hvad når den, måske, kommende krig er overstået?

Personligt tror jeg slet ikke på en to-statsløsning mere.. Så skulle vi tale om en tre-statsløsning.. Personligt tror jeg mere på, at man skulle begynde at lægge mere ansvar på Egypten og Jordan, som trods alt havde besat de palæstinensiske områder mellem 1948 og 1967 (vi må vel gå ud fra at de var besatte?)..

Jeg tror at vejen frem ville være at lade Egypten og Jordan, sammen med internationale styrker, varetage sikkerheden og kontrollen i områderne.. Så kunne man (hvis det bare var så let) opløse de militante grene af de forskellige grupper og sørge for reelle demokratiske valg, hvor de demokratiske spilleregler også efterfølgende blev holdt.. Man kunne, i samarbejde med Israel, skabe et boost i turismen og de økonomiske forhold, så palæstinenserne kunne blive selvforsørgende, i stedet for at opretholde den højeste nødhjælp pr. indbygger i verden, og dermed skabe en stolthed hos dem.. Skabe et ordentligt eksistensgrundlag for dem..

På sigt ville der være en fornemmelse for, at man rent faktisk kan leve fredeligt side om side og at overlevelsesgrundlaget for de politiske partier, ikke behøver være at dyrke et mantra om en “væbnet resistance” mod Israel.. På sigt kunne man måske endog få oprettet den binationale stat, som det nok er nødvendigt at man får oprettet?

Bare et par tanker..

Mvh

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s