“Og Stjernen rejste sig over Judæah….”

Oprindeligt postet på TV2-blog 11/10-09

 

Jeg har oplevet at blive præsenteret for kontrafaktisk-historie et par gange og – på trods af at jeg ikke er sikker på hvor seriøst den slags skal tages som forskning – jeg synes det er interessant tænkning.. “Tænk hvis…”

Ja, tænk hvis Napoleon havde haft succes med sit felttog mod russerne.. Hvis tyskerne havde vundet første verdenskrig.. Hvis attentatet mod Hitler var lykkedes.. Eller hvis Hitler ikke havde kastet sig ud i kampen mod Sovjet.. Hvordan ville verden så havden set ud?

Jeg tror at især det sidste scenario, er et der har optaget mange.. Personligt har jeg selv to scenarioer som jeg tit tænker over.. Eller, tit er måske så meget sagt, men nu og dag..

For at følge mine scenarioer, kræves det nok åbenhed for hvordan verdenshistorien kunne have udviklet sig, især for de religiøse.. Det første er, hvad hvis det ikke havde lykkedes makkebæerne at besejre den seleusidiske konge? Ja, jøder ville i hvert fald ikke have fejret Hanukkah i dag – en festuge der er baseret på netop denne sejr..

Men mere interessant, havde Jødedommen overlevet? Ville et nederlag have endt med at hellenerne havde sejret ideologisk og gjort Jødedommen til endnu en hellensk strømning, som ville være blevet opslugt i det romerske imperie, kun efterladende diverse elementer, som kunne spores tilbage til denne antikke religion, der døde for over 2000 år siden?

Nåja, så ville der ikke have været nogen Jødedom i dag.. Men det ville samtidigt betyde, at der heller ikke ville have været nogen Kristendom eller Islam.. Hvad ville der så havde været? Ville vi havde været hovedsageligt ateistiske? Ville Buddhismen, Hinduismen eller en tredje asiatisk religion gjort sin ankomst til den vestlige del af verden? Ville vi have underlagt os den persiske religion og gået endnu mere op i astrologi end vi gør i dag?

Hvilken betydning ville fraværet af kristendommen i Europa og Islam i Mellemøsten/Nord Afrika, have haft på udviklingen?

Det er, synes jeg, rigtig svært at svare på.. Men jeg tror, ærlig talt, at verden havde set komplet anderledes ud, skulle makkebæerne havde tabt dengang.. I et lille hjørne af verden, som tilsyneladende bare ikke kan lade være med at tiltrække konflikter.. En lille, og et eller andet sted, ubetydelig begivenhed..

Det andet scenario jeg ofte overvejer, er hvad hvis Bar Kochba vitterligt havde besejret romerne omkring 300 år senere? “Stjernesønnen”, som hans navn betyder, var en frihedskæmper, som af mange jøder på den tid sås som Messias.. Han ledede et oprør i Judæah (og omegn) mod romerne, fra år 132 til år 135 almindelig tid, hvorefter det lykkedes romerne at besejre oprøret.. Dog ikke uden væsentlige problemer.. Hvad hvis det ikke var lykkedes for romerne? Hvis der havde opstået problemer og oprør i andre områder af imperiet? Hvordan ville eftertiden så havde set ud? Ville kristendommen havde haft den udbredelse den fik eller ville den havde endt som en ubetydelig jødisk sekt? Ville Islam havde opstået og hvis den havde, ville den havde set ud som den gør i dag?

Min teori er, at Kristendommen ikke ville havde blevet en verdensreligion, i hvert fald ikke på samme måde.. Meget af den udbredelse religionen fik, skyldtes at de kristne missionærer, ud over at få kejserlig indflydelse, kunne pege på Judæah og argumentere for at jøderne var blevet straffet af G-D for at fornægte Jesus.. Det var et helt konkret eksempel, som var svært at modsige..

Havde oprøret lykkedes, var det sikkert blevet fuldt af oprør andre steder.. Måske havde det jødiske kongerige allieret sig med perserne, som man havde en historisk tilknytning til, samtidigt med at man – i sejrsrus over at havde besejret mægtige Rom – havde underlagt sig mere land i det område der i dag udgør Israel, selvstyreområderne, Jordan, Libanon og Syrien..
Hvilken indflydelse ville en jødisk nation havde haft på en Muhammad i det 7. århundrede? Ville Yemen, som jødisk kongerige, havde faldet til Abessinien? Eller ville det, støttet af Judæah, have besejret et ikke-kristent Abessinien og udbredt sin indflydelse, samt den jødiske religion, på den Arabiske halvø?

Hvad ville det have betydet for verdenshistorien?

Kom bare med dine bud:o)..

Mvh

Reklamer

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s