Messias – begrebet

 

Messias, som kommer af det hebraiske Mâshiach (מָשִׁיחַ), spiller en stor rolle i Jødedommen.. Som de fleste måske er klar over, venter jøder i dag stadig på Messias komme.. Jøder tror ikke på at Jesus er Messias, af årsager jeg vil komme ind på i kommende indlæg.. Derfor tillægger jøder heller ikke det Ny Testamente eller den kristne bibel i det hele taget, megen værdi, andet end den respekt man tillægger andre religioners helligskrifter i det hele taget..

Ordet betyder egentlig bare “salvet”, en der er mâshiach, er en der er salvet, i forståelsen “udvalgt” til en given opgave.. Det kan være Ypperstepræsten, som er salvet som ypperstepræst, eller f.eks. en konge.. David blev omtalt som meshiach som f.eks. i 2. Samuelsbog 23,1.. Også Sha’ul, før David, var salvet, som det fremgår af f.eks. 2. Samuelsbog 1,21.. Så mâshiach er ikke som sådan en titel, der kun kan sættes på én person i ét enestående tilfælde..

 

Når man alligevel taler om Mâshiach eller haMâshiach, i bestemt form og med stort M (på dansk og engelsk), så er det forståelsen om den udfrier der vil blive sendt Israel på et tidspunkt.. Han er blevet mâshiach i rollen som udfrier, som leder for Israel (og vil ende med at blive en verdensleder, hvilket ikke betyder at han skal styre hele verden, men lidt i stil med f.eks. præsidenter og verdensledere er det i dag, folk vil forholde sig til ham)..

Mâshiach vil ikke være frelser, som f.eks. kristne forstår det, ligesom han heller ikke vil være en gud (eller G-D selv).. Han vil være et “almindeligt” menneske.. G-Dsfrygtig og praktiserende Torah..  De tegn vi vil kunne genkende ham på, er at han, for det første som allerede nævnt, er G-Dsfrygtig og praktiserer Torah, samt lærd i Torah.. Han vil samme alle Israelitterne, hvilket vil sige alle tolv stammer.. Han vil, enten via krig eller diplomati (det afhænger af vores fortjeneste), genoprette Eretz Yisrael (det Hellige Land) og fordele det mellem de tolv stammer.. Han vil skabe en ægte fred og lade den brede sig over hele verden.. Han vil genopbygge Templet.. Sanhedrin vil være genoprettet.. Alle vil kende sandheden om G-D og der vil ikke være behov for at skulle belære hinanden om G-D..

Om dette vil komme på én gang eller stille og roligt efter hinanden, er der delte meninger om.. Også hvordan det vil ske, er der delte meninger om..

 

I tidens løb har der været en del personer, der har udråbt sig selv eller været udråbt af andre, som Mâshiach.. Et af de mest kendte eksempler er Jesus.. Andre er Shim’on bar Kochba, Shabtai Tzvi og R. Menachem Mendel Schneerson (Z”L)..

 

Mvh

Reklamer

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s