Kashrut

En del af det at være jøde (i hvert fald en religiøs en af slagsen) og noget af det, der ofte forvirrer ikke-jøder ved os, er det der kaldes “Kashrut”.. Ordet kommer fra “kasher” – noget der er tilladt – og betegner regler for mad og opbevaring af det..

Som folk der har et kendskab til jødiske forhold (eller bare kender religiøse jøder) ved, så er det en lettere kompliceret proces, når man skal forstå forholdene for Kashrut, noget der ikke stopper ved “jøder spiser ikke svinekød!”.. Sandt, ifølge Kashrut må jøder ikke spise svinekød, men det stopper ikke dér..

Hele grundlaget for spisereglerne findes – sjovt nok – i Torahen.. Mere præcist i 3. og 5. Mosebog, hvor der nævnes hvilke forhold der skal være opfyldt, for dyr at være tilladte til at spise..

Dyrene kan overordnet findes i tre grupper: Kvæg, fugle og fisk (der er dog nogle der falder udenfor, men det drejer sig om enkeltstående tilfælde, som f.eks. en type græshoppe, som man – så vidt jeg ved – ikke er helt sikker på hvilken græshoppe der er tale om i dag)..

For at kvæg skal være kosher, skal det tygge drøv og have splittede hove (3.Mosebog 11,3 og 5.Mosebog 14,6)..

Hvad angår fugle, så nævner Torahen nogle konkrete tilfælde (3.Mosebog 11,13-19 og 5.Mosebog 14,12-19), men der er en bredere definition af hvornår fugle er tilladte som omtales i Talmud og diverse halachiske værker..

Og hvad fisk angår, så er alle fisk med gæller og skæl tilladte (3.Mosebog 11,9-12 og 5.Mosebog 14,9-10).. Samtidigt skal jeg tilføje, at alle andre havdyr ikke er kosher, hvadenten det er fisk eller skalddyr..

Udover det, så nævnes der fire konkrete dyr, som derfor regnes som ekstra urene; Kamelen, haren, klippegrævlingen og grisen.. Og selvdøde dyr er også et no-go, uanset om det er betragtet som et rent eller urent dyr (5.Mosebog 14,21)..

Endeligt skal det tilføjes, som de fleste sikkert er klar over, at dyret skal slagtes rituelt, hvilket kaldes Schætning, en praksisk der ikke er tilladt i alle lande (det er bl.a. forbudt i Sverige og Schweiz).. Der er mange strikse bestemmelser for forholdene for dette, hvoraf en af dem er, at dyret ikke må lide.. Generelt gælder det, at dyret ikke må mærke smerte, ligesom det må ikke være skadet eller syg samt have levet under ordentlige vilkår..

Blodet skal forlade dyret, da blod er helligt, hvilket gøres af flere omgange.. Først og fremmest hænges ved slagtningen, hvor dyret vil dø af blodtab, hvorefter dyret bliver hængt op så resten af blodet kan løbe fra, hvorefter at blodet skal dækkes med jord.. Derefter bliver dyret så skåret ud efter behov, som det jo sker med alle dyr.. Inden kødet kan tilberedes, sker næste proces så: Først dækkes kødet med salt, så det kan suge blod ud og lægges derefter i vand i noget tid, så det sidste blod kommer ud.. Først dér kan kødet tilberedes.. Lyder det tørt? Enig, men faktisk kan det ikke smages.. De gange jeg har oplevet kød, som er tørt, har det skyldtes for lang tilberedning og ikke processen inden:o)..

Som sagt er Schætning ikke tilladt overalt og det har ført til mange (følelsesladede) diskussioner rundt omkring, hvilket jeg godt kan forstå.. Jeg har set optagelser af slagtninger, hvilket absolut ikke er en rar oplevelse, hvilket det ikke er, uanset hvordan det bliver gjort, men hele metoden med Schætning er med henblik på, at dyret mister følelsen, så det ikke mærker smerte.. Det gøres ved at skære en bestemt nerve over, som sidder ved halshvirvlen.. En god slagter, kan gøre dette ret nemt, men en sådan slagter er dyr, hvilket naturligvis også har indflydelse på prisen på kødet..

Så er der dem der vil sige: Jamen, er der ikke noget med mælk og kød?

Jo, det er der.. Kød og mælk, må man ikke spise sammen.. Det er baseret på 2.Mosebog 23,19 og 34,29, samt den sidste del af 5.Mosebog14,21: “Du må ikke koge et kid i dets mors mælk”..

Nu fortæller verset godt nok “kun”, at man ikke må koge et kid i dets moders mælk, men Talmud Bavli (Hullin 113B og 115B), uddyber, at siden forbuddet nævnes tre gange, skal det forståes sådan, at man ikke må koge kød i mælk, at man ikke må spise kød og mælk sammen samt at man ikke må tjene på produkter med kød og mælk sammen..

En tanke bag budet, kan være det etiske i det.. Mælken er for at kiddet kan leve, derfor er det kynisk at nyde “kiddets” død (ved godt at man ikke nyder at dyr dør, men man spiser det trods alt) sammen med mælken, som er “kilden” til liv for “kiddet”.. Og det er jo ikke kun i forhold til én race, men i det hele taget..

Buddet bliver taget så alvorligt, at man ikke bruger det samme service til kød og mælk.. I Israel har mange et “dobbelt” køkken, med to vaske, hylder og sæt service, samt køkkengrej, men her i Danmark klarer man sig på andre måder.. Enten ved at have et “net” i bunden af vasken eller opvaskemaskine med to sæt hylder.. Servicet er typisk enten hvidt og sort eller mærket på en måde, så man kan kende forskel på hvad der er “halavi” (mælk) og “basari” (kød)..

Hvad angår grøntsager, så er alle grøntsager tilladt.. De er dog ikke “kosher”, men det der hedder “parve”, som betyder “neutral”, hvilket vil sige, at de kan spises med både mælk og kød (dog ikke på samme tid).. Det gælder også det meste brød, pånær brød der indeholder mælk (det kan være yoghurtbrød eller sødmælksbrød, som man bl.a. kan få hos Schulstad)..

Endeligt er der vin, som skal være lavet under opsyn af en jøde.. Dette er et påbud fra Talmud, som frygter at vin kan være lavet med henblik på afgudsdyrkelse, hvor vinen er tilegnet en (set fra et jødisk syn) afgud..

Naturligvis kan der siges meget mere.. Der er utallige halachiske diskussioner om Kashrut, samt detaljer jeg ikke har dækket.. Men jeg vil gerne holde det lidt generelt, så det ikke bliver alt for kompliceret:o)..

Mvh

Reklamer

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s