Israel

På det sidste har Israel været lidt oppe som emne igen.. Ikke så meget i de store medier, men bare rundt omkring.. Det har f.eks. været som debatemne oven på deres indsats på Haiti, på baggrund af Holocaustdagen, en mindre gruppe studerende hos KU, der vil boykotte Tel Aviv Universitet samt i dag, hvor man kan læse en stor overskrift hos JP, erklære at “Israel myrder Hamas-leder i Dubai”..

Man skulle tro, at Israel et af de mere populære lande her i verden, med al den opmærksom landet får i tide og utide.. Israel er populært, omend det nok er som syndebuk for en del ting.. Forstå mig ret, jeg forsøger ikke at argumentere for, at man skal ignorere hvad Israel gør af forkerte ting, men jeg undrer mig stadig over nogle af de ting, der til tider bliver rettet mod Israel.. Vi taler altså om et land, som er på størrelse med Jylland, trods alt er demokratisk med en højesteret, der ikke er bange for at dømme mod staten, samt en pluralistisk befolkningsgruppe, der har haft ca. 60 år til at blive et samfund for dem alle, under forhold vi ikke kan forestille os herhjemme.. Ked af at sige det, men det klinger underligt hult når en “velmenende” dansker, svinger sig op til at være moralsk dommer, uden at have gidet at stille sig i Israels sko, bare én gang..

Men lad mig tage tingene én af gangen:

Israel og Haiti.. Israel var ret hurtigt ude med at sende hjælp til Haiti, hvilket – sandt at sige – man ikke var sene til at påpege i egne medier.. Og jeg er ikke i tvivl om, at der har været Israelsapologeter, der har fokuseret meget kraftigt på dette faktum, noget jeg selv har været vidne til på bl.a. Facebook.. Ikke at jeg har et problem med det, tværtimod, med den sædvanlige negative fokusering landet får, så er det kun fair at man påpeger når man har gjort noget godt, noget som ellers plejer at blive overset, som da Israel hjalp Tyrkiet efter at landet har været ramt af jordskælv, samt da Israel tilbød Iran at få hjælp efter et stort jordskælv for nogle år siden (som dog blev afvist af regimet i Iran)..

Men der er folk, der har kritiseret dette.. Der er endda folk, der har kritiseret at Israel overhovedet hjælper på Haiti (!?) grundet forholdet til Gaza.. Læs eventuelt dette blogindlæg af Stephanie Gutman hos The Telegraph (et indlæg der i sig selv er et studie værd), hvor hun erklærer at “antizionister” ikke lader sig narre af Israel (eller, som hun skriver gentagende gange “the Jews… oops, I mean the Israelis”.. Bradley Burston behandler også emnet i denne artikel i HaAretz, omend han netop modargumenterer folk som Stephanie Gutman..

Egentligt utroligt ikke? Israel vil hjælpe, men det er bare et cover-up for at skjule landets (eller, som Gutman åbenbart gerne vil hentyde til: jødernes?) sande agenda..

Og så er der Holocaust-dagen.. I forbindelse med denne, er jeg blevet præsenteret for de tilbagevendene anklager om, at Israel er som nazisterne.. At Israel behandler palæstinenserne på samme måde, som nazisterne behandlede jøderne.. Lad os lige stoppe her engang.. Israel er nazisternes arvtager.. Udtalelser som: “Sørgeligt er det også, at Israelerne, der har lidt så meget, tilsyneladende ikke har lært af egen smerte, men fortsætter – hvor nazisterne slap!!!” (fra denne blog).. Lad os se på hvad nazisterne gjorde ved jøderne (og – skal det tilføjes – sigøjnere, homoseksuelle, handicappede og andre som ikke lige passede ind i nazisternes billede af “rigtige” mennesker):

  • Satte dem i ghettoer
  • Smed dem i koncentrationslejre
  • Udførte en systematisk udryddelse
  • Brugte deres hud til lampeskærme og fedt til sæbe
  • Tvang dem til hårdt slavearbejde i koncentrationslejrerne

Og det er dette, som Israel anklages for at gøre? Sandt at sige, så gør Israel det ikke nemt for palæstinenserne, ingen tvivl om det.. Men Israel tvinger ikke palæstinensere i Israel til at bo i ghettoer (omend der er arabiske ghettodannelser, men det er ikke noget påtvunget, ghettoiseringen i Israel er mere selvvalgt end det er tvunget, uanset gruppe.. Naturligvis kan man altid finde eksempler, hvor man kan argumentere for at staten har tvunget en enkelperson eller familie, til at finde et hus et andet sted, den slags er der en række sager, som – for i øvrigt – kører igennem domstolene i landet, noget jøderne ikke fik lov til hos nazisterne)..

Israel smider ikke palæstinensere i koncentrationslejre, selvom der nok er dem, der gerne vil argumentere for, at Gaza skulle være én stor koncentrationslejr.. Det afhænger sikkert lidt af konteksten, andre gange er det “nok” for dem at kalde Gaza et fængsel, noget der nok ikke er helt forkert, bortset fra at det kræver at man omdefinerer hvad “fængsel” er.. Og så skulle man nok kigge mere kritisk på Egypten end på Israel..

Israel udfører heller ikke en systematisk udryddelse af palæstinenserne.. Ikke engang en folkefordrivelse, som nogle gerne vil påstå.. 20% af Israels befolkning er arabere.. Lad mig lige gentage det: 20% af Israels befolkning er arabere.. Og tallet er stigende.. Ikke faldende,  stigende.. Hvordan harmoniserer det lige med udryddelse/fordrivelse/hvad man nu vil kalde det? Nej, vel? Det gør det nemlig ikke.. Men ved at pege tilbage på hvad der skete i ’48, mener man (og med “man” tænker jeg på “antizionisterne” eller hvad de nu vil kalde sig selv) at man kan argumentere for, at Israel foretager etnisk fordrivelse.. Lad mig være ærlig, fordrivelser forekom under krigen i ’48, men tallets omfang skyldes ikke fordrivelser fra israelerne alene, langt fra.. Og lad os ikke glemme, at fordrivelser forekom på begge sider, ikke kun fra israelernes side.. Men fordrivelser forekommer ikke i dag, omend at der er uigennemtænkte røster der gerne argumenterer for, at man gør netop dette.. På begge sider..

Og ja, vi har jo “teorien” om at Israel foretager organtyveri.. En “teori” der især blev fremført i Aftonbladet af Donald Boström.. Nåja, så har Israel jo “indrømmet”, at de rent faktisk har foretaget organtyveri på palæstinenserne.. Eller? Ikke helt.. Det er blevet indrømmet, at der har været en periode, hvor der har været taget hornhinder, hud, hjerteklapper og knogler, noget som der ikke var blevet givet tilladelse til og den ansvarlige, Yehuda Hiss, blev afskediget som leder for Abu Kabirs retsmedicinske institut ved Tel Aviv.. Og, læg mærke til dette, det var primært fra israelere, ikke palæstinensere, ligesom ingen var blevet myrdet for formålet.. Ja, dette er forkasteligt og absolut ikke acceptabelt, men ikke sammenligneligt med hvad nazisterne gjorde mod jøderne..

Og palæstinensere bliver ikke tvunget til tvangsarbejde.. Ingen steder..

Sammenligning mellem Israel og nazister er, for at sige det mildt, forkasteligt og bygger på unuancerede hadske eller uvidende holdninger, mere end noget andet..

Men interessant nok, når man ser sig omkring i verden, får man hurtigt øje på andre lande, der gør det der er værre.. Sudan har været vidne til folkedrab (vi taler altså om hundreder af tusinder).. I Jordan, Libanon og Syrien sidder palæstinensere i lejre uden ret til at deltage på lige fod med landenes borgere.. Kuwait udviste nogle hundrede tusinder palæstinensere efter den første golfkrig.. Iran forfølger baha’íer, homoseksuelle og andre (også deres arabiske mindretal).. Der er Kina, Sri Lanka og andre, som lige popper op som lande, hvor menneskerettighedsprincipperne er skubbet i baggrunden, endda i større grad end Israel, men bliver de sammenlignet med nazisterne? Nej, de får ikke engang samme fokus som Israel gør.. Nåja, Iran er måske undtagelsen der bekræftiger reglen..

Men lad mig bare sige det som det er.. Situationen mellem Israel og palæstinenserne er håbløs som den er nu.. Som jeg ser det, er der kun én løsning som vil virke, omend den har sine faldgrupper.. En tostatsløsning.. Jeg kan ikke forestille mig, at en binational løsning er mulig som det er nu, måske efter 20-50 års fred, hvor hadet og den manglende tillid har fået lov til at lægge sig, men ikke nu.. At Israel skulle annektere Vestbredden virker for mig som en direkte tåbelig idé.. Det ville skabe et demografisk problem for Israel eller – hvis man nu skulle få den geniale idé, at palæstinenserne ikke skulle have israelsk statsborgerskab, et demokratisk problem.. Der er også dem der spekulerer i, at palæstinenserne kan blive kørt til Jordan (genial idé, det har vi jo set før, hvor jøder er blevet tvunget væk fra deres hjem) eller at de skulle have jordansk statsborgerskab (for det accepterer Jordan jo bare)..

Gaza, som det ser ud i dag, er også uholdbar.. Måden tingene bliver håndteret i Gaza, kommer ikke til at skabe fred.. Og Israel bør nok overveje strategien i forhold til Gaza, selvom jeg – må jeg tilstå – ikke har noget realistisk bud på hvad der kunne gøre anderledes.. Og – noget jeg ikke kan lade være med at påtale – måske burde man, når man nu fokuserer på Israel og Gaza, huske at Hamas og Israel er i krig.. Hamas er styrende i Gaza og de har gjort det klart, Hamas (og dermed Gaza) og Israel er i krig.. Måske skulle folk begynde at fokusere på Gazas venner, før de fokuserer på Gazas fjender? Ikke at man bare skal ignorere Israel, men det lugter altså lidt, når man oplever så hårde reaktioner mod Israel, som man gør, uden at opleve nogen reaktioner mod dem, der som påstår sig at være venner med Gaza.. Hvis vennerne behandler dig som en fjende, hvordan kan du så forvente, at dine fjender skulle behandle dig bedre?

Som sagt, kritik af Israel er ikke noget som bør ignoreres.. Men i lyset af sidste januars standartord – proportioner – så synes jeg at det kunne være rart at få frem her også: proportionerne, folkens.. De er altså ikke helt på plads.. Og så vil jeg slutte af med et citat fra den amerikansk-palæstinensiske journalist Ray Hanania:

“200,000 Haitians died in an earthquake. They sent doctors and supplies to help. That is a good thing. Just because we are fighting with Israel doesn’t mean we should sneer at that assistance to people in need. YES, I wish Israel could show the same compassion for Palestinians. But Israel and Haiti are not at war and Israelis and Palestinians (mainly Hamas and the settlers) are.”

Reklamer

One thought on “Israel

  1. Det var en usædvanlig fin gennemgang af netop kritikken af Israel når man kan fremføre det samme med endnu større dokumentation i andre lande. Folkemordene i øst-Timor, Sudan, Congo, flygtninge i Saudiarabien (fra Yemen), Kenya (fra Somalia), og senest er der op mod 75000 indiske flygtninge i en lokal konflikt. Især afsnitet “Men interessant nok, når m…” står til UG++.

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s