Lidt hurtigt om Halachah

Hvad er Halachah?

Det lette svar, ville være at Halachah er for Jødedommen, hvad Shari’âh er for Islam.. Det ville ikke være helt ved siden af og så alligevel.. Hvor Shari’âh har en lidt bredere mening, er Halachah udelukkende jødisk jura, altså alt hvad der beskæftiger sig med lov..

Selve begrebet Halachah, som kommer af roden “הלך” – halach, at gå – henviser til den vej man bør følge, som en rettroende jøde, er ikke nævnt i TaNaCh, omend at der er lovstof i TaNaCh som defineres som Halachah.. Det er først med nedskrivningen af Mishnah og samlingen af Talmud, at man begynder at bruge begrebetb “Halachah”, hvilket – som sagt – ikke betyder at det så fremstod som en komplet ny ting i forhold til tiden inden, lige som man jo har haft globaliseringprocesser inden vi begyndte at bruge ordet, nu havde man bare fået et ord for begrebet..

Halachah bygger primært på tolkningen af TaNaCh, det man kalder “drash” (som henviser til midrashim, især Midrash Mechilta), Mishnah og diskussionerne og kommentarerne i Gemarrah (som så sammen udgør Talmud) og er udviklet i forskellige historiske stadier.. Når man taler om historiske perioder inden for Halachah, baserer man det på de grupper af lærde, som har været med til at udvikle og præge Halachah, fra Zugot (af det hebraiske ord “zug”, som betyder “par”), via Tannaim, Amoraim og Savoraim, over Geonim og Rishonim til vores tid i dag, Aharonim (de sidste).. Hver periode har sit udtalte særpræg: Zugot var præget af Sanhedrin, Tannaim af nedskrivningen af Mishnah, Amoraim af kommentaringen af Mishnah og diskussionerne, som blev til Talmud, Savoraim af den afsluttende redigering af Talmud Bavli, Geonim af begyndelse af responsa-litteraturen og de store diskussioner med Karaiterne, samt de første post-talmudiske halachiske værker, Rishonim for de endeligt autorative halachiske værker (især Mishneh Torah og Shulchan Aruch) og endeligt Aharonim, som nok primært kan siges at forsøge at tolke Halachah i en moderne kontekst (omend jeg her tænker på “moderne” i en, for rabbinerne, aktuel situation)..

Mja, bare lige en hurtig lille præsentation af begrebet “Halachah”:o).. Der skal nok komme mere om det senere..

Mvh og hav en fantastisk snedag:o)

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s