Hvor kommer de jøder fra?

En af de funktioner jeg godt kan lide ved wordpress er, at man kan se de søgeresultater folk finder frem til ens blog på.. Og  jeg er sikker på, at vi alle har oplevet, at diverse meget underlige søgninger har givet lige vores blog som resultat (blandt mange andre resultater, naturligvis:o)..

Det er nu ikke så meget lige det der er i fokus her, men mere en af de søgninger der blev lavet i går: “ved man hvor jøderne oprindeligt kommer fra?”

Det er jo et interessant spørgsmål, som kan besvares på mange måder.. Jeg har en fornemmelse for, hvad der ligger bag spørgsmålet, nemlig teorien om at vore dages jøder slet ikke stammer fra Israel, men fra et helt andet sted og altså ikke er efterkommere af de oprindelige israelitter.. Det er en interessant, men – må jeg tilstå – også lidt uigennemtænkt teori.. Men, ja.. Man ved godt hvor jøder oprindeligt kommer fra, vi kommer fra området der udgør det sydlige Libanon, Israel, sydvestlige Syrien, Palæstina og vestlige Jordan.. Jeg har allerede i indlægget “Hvad er en jøde?” beskrevet hvor betegnelsen “jøde” kommer fra, så det vil jeg ikke bruge så meget mere tid på..

Hvad angår oprettelsen af israelitterne som folk, så er der forskellige teorier om hvordan det foregik.. Der er de der mener, at israelitterne er et folk, der blandede sig med kana’anæerne og tog en del af den kana’anitiske kultur til sig.. Der er dem der mener, at israelitterne er kana’anæere.. Der er dem der mener, at israelitterne er egyptere der stak af fra Egypten og kom til Kana’an, hvor én af de to ovenstående ting skete.. Og så er der dem der mener, at israelitterne er efterkommere af tre såkaldte patriarker, som måtte overleve en slavetilværelse i Egypten, for derefter at vende tilbage til et land, som de mente var blevet lovet dem..

Uanset hvad, så ved man med rimelig sikkerhed, at der har eksisteret et rige omkring 8-900 år før vestlig tidsregning, kaldet Israel, ligesom man ved, at der har været et folk der har været kaldet “jøder” fra omkring år 500 før vestlig tidsregning og frem.. Man ved, at de byggede et Tempel samme sted, som der før havde været et tidligere Tempel, i Jerusalem og man ved, at de der udførte ofringer til deres G-D.. Man ved, at der har været en lovgivende forsamling, som har stået frem til år 70 efter almindelig tidsregning.. Og man ved, at disse jøder, har nedskrevet megen af de vedtægter denne lovsamling har vedtaget i et skrift, som kaldes Mishnah, ligesom man ved, at der har været en senere samling af vedtægter der ikke blev samlet i Mishnah, i et skrift der kaldes Toseftah (som betyder “tilføjelse”) og at disse to senere, sammen med kommentarer til disse, blev samlet i det skrift, der kaldes Talmud..

Man ved, at disse jøder gjorde oprør mod et hellenistisk styre omkring år 300 før vestlig tidsregning og grundlagde et dynasti kaldet hasmonæere, som blev “forurenet” af ikke-jødisk blod og at dette styre blev overvundet af romerne, som herskede i det der da kaldtes Judæa, Galilæa og Edumæa.. Man ved, at disse jøder gjorde oprør nu og da, samt at romerne havde en tilbøjelighed til at slagte et par tusinder hver gang det skete.. Man ved, at jøderne havde stor succes med et oprør omkring år 70 efter almindelig tidsregning, men tabte det i sidste ende, hvilket bl.a. førte til det andet Tempels ødelæggelse (du kan bl.a. læse Josefus Flavius beretninger om dette, i hans værk “Den Jødiske Krig”).. Man ved, at jøderne senere igen gjorde oprør mod romerne, ledet af Shim’on bar Kochba (stjernesønnen) i år 132 og som reelt fik smidt romerne ud af landet, hvorefter han slog mønter der berettede om dette, men at jøderne i sidste ende tabte i år 135, hvorefter størstedelen af jøderne blev forvist fra landet, dog ikke alle, og Jerusalem blev forbudt område for jøder.. Derefter kaldte romerne ikke landet for Judæa længere, men for Palæstinæa, baseret på jødernes gamle arvefjender, filisterne..

Man ved, at Yavne blev et åndeligt centrum efter år 70 og vedblev med at være det i flere århundrede, ligesom at skiftende romerske kejsere gav jøderne større og mindre uafhængighed indtil omkring år 400, hvor jødedommen som religion blev totalt forbudt i Palæstinæa.. Man ved, at mange jøder som stak af fra Judæa i 135, drog til steder, hvor der i forvejen var store jødiske grupper, som havde levet de forskellige steder i århundreder, som f.eks. Babylon, hvor der var mange jøder der var blevet tilbage efter persernes sejr ca. 600 år tidligere.. Der var jøder der drog til Egypten, især Alexandria, hvor den største samling af jøder uden for Judæa boede.. Der var jøder der drog til den Iberiske halvø (som senere blev til Spanien og Portugal), hvor jøder bl.a. havde oprettet byer som Toledo, ligesom man ved at der er jøder der drog sydpå til den arabiske halvø og oprettede byer som f.eks. Yathrib (der senere er blevet kendt som Medinah).. Der var endda jøder der drog så langt nordpå som til Mainz i det nuværende Tyskland..

Disse jøder har i større og mindre udstrækning vedholdt deres identitet som jøder, studeret deres hellige skrift som de kalder Torah og deres lovsamlinger, Talmud og skrevet senere værker baseret på disse, som f.eks. Mishneh Torah (Maimonides, fra 1185).. De har i større og mindre grad deltaget i deres nye landes liv, så meget som det nu har været tilladt dem..

Der har været senere jødiske kongeriger, som f.eks. Yemen og Khazarerne i Kaukasus-området.. Interessant nok er der en teori om, at vore dage jøder skulle stamme fra efterkommerne af khazarerne.. Sandt nok, der er nok jøder der har forfædre blandt dem, men at alle skulle stamme fra dem? Det virker usandsynligt.. De khazarer der konverterede, var primært adelen og velstående folk, den almindelige befolkning blev ved deres religion og blev da også boende, da muslimerne erobrede området.. Adelen har så flygtet til andre centre for jøder, som f.eks. det daværende Polen og Ukraine, hvor de er blevet mixet ind i den derværende jødiske befolkning..

Man kan bl.a. læse om khazarerne i Yehudah haLevis filosofiske værk “Khuzari”, hvor han forestiller sig hvordan kongen i Khuzar blev overbevidst om at konvertere til Jødedommen.. HaLevi skrev endda et brev til kongen i det daværende rige, for at spørge om de var efterkommere af en af de ti forsvundne stammer, hvilket altså viser at jøder ikke kan være nedstammet fra dette rige, da der allerede var jøder på dette tidspunkt..

Så, håber det besvarede spørgsmålet:o)..

Mvh

2 thoughts on “Hvor kommer de jøder fra?

  1. Ur i Kaldéen ( Arabiska Halvön) var den stad som Avram lämnade tillsammans med hela sin stam och begav sig mot dagens Israel, hamnade hos hettiterna, hos egyptierna och därefter någonstans nära dagens Beersheva. Han var inte den ende “habiru” (hebré) som egyptierna kallade detta folk (dokumenterat). Han kom inte till “Palestina” då filistéerna (havets folk)hade endast fem välkända städer i området. Ordet existerade inte då! Inte heller var Jakobs stam de enda hebréerna/israeliterna; det fanns andra stammar som var kvar utanför Egypten, som till exempel, i Har Mageddon. Läs om kung/hövding Labaya! Som Abraham, hade varje stam en hövding/patriark, tjänstefolk/krigare och djurflockar. Slå upp ordet “sojourners”! Läs “A history of the Jews” av Paul Johnson, en icke-jude!

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s