Når det hele bare begynder at stinke..

Purim Sameach!

Der er nok ikke mange her i Danmark, der er klar over at jøder i dag fejrer Purim.. Purim, som kommer af ordet “pur” (lod, som i lodtrækning:o), er en festdag, hvor vi fejrer Mordehais og Esters sejr over Hamans (Y”S) forsøg på at få dræbt alle jøderne i det persiske rige, for omkring 2500 år siden.. Heller ikke dette vanvittige forsøg på at udslette det jødiske folk, lykkedes, B”H..

Selve historien foregik over ti år og sluttede, som sagt, med jødernes sejr over deres fjender.. Men, som det desværre har været tilfældet alt for tit, så det ikke ud til at det ville gå den vej.. Der var tidspunkter, hvor det så ud som om Haman (Y”S) ville lykkedes med sin plan..

Når man læser historien om Ester, Mordehai og Purim, så kan man læse det som en historie, hvor jøderne sejrer over deres fjender, hvilket den sikkert ofte gøres.. Men man kan også læse historien som en beretning om hver enkelt menneskes liv.. Der er tider for os alle, hvor hele verden bare virker til at være ude efter os og det hele ser sort ud.. Men uanset hvad, så længe man rækker ud efter det gode her i livet, så vil nedturen kun føre til en optur.. For dem der ikke opgiver, men kæmper imod fortvivlelsen, er der altid håb.. Det er dette som Rav Nachman, Breslover-Rebben var inde på, da han sagde: “Fortvivl ikke, vil der komme en svær tid, er der kun at glæde sig”..

Så uden at sige (eller skrive) meget mere, vil jeg dele disse ord med jer og ønske alle – der nu føler for at fejre det;o) – en glædelig Purim:o)

הרבי נחמן מברסלב כך אומר
לא להתיאש, לא להתיאש, אסור להתיאש
אם יגיע זמן קשה
רק לשמוח יש, רק לשמוח יש, רק לשמוח יש

So says Rabbi Nachman of Breslov:
Don’t despair, don’t despair, it’s forbidden to despair
If there come a hard time
There’s only to rejoice, there’s only to rejoice, there’s only to rejoice

Sådan siger Rabbi Nachman fra Breslov:
Fortvivl ikke, fortvivl ikke, du må ikke fortvivle
Hvis der kommer en hård tid
Glæd dig kun, glæd dig kun, glæd dig kun

Ps. Sangeren er Yosef Karduner, en fantastisk inspirerende kunstner.. Og oversættelsen må jeg selv tage ansvar for, så hvis der er nogen der spotter et par fejl, er du/I velkommen til at rette mig:o)

Reklamer

5 thoughts on “Når det hele bare begynder at stinke..

  1. Hmm.. Jeg må indrømme jeg havde aldrig hørt om denne festdag blandt jøder, selvom jeg har læst meget om jødedommen. Jeg skal også lige høre en anden ting Quleyhudi, er der kønsadskillelse blandt jøder dvs. hvor man til jødiske arrangementer sidder mænd og kvinder for sig..?

  2. A”S

    Så har du ikke læst nok;).. Det er en ret stor dag:)..

    Angående adskillelsen mellem mænd og kvinder.. Blandt ortodokse – og til en hvis grad også konservative jøder – er der adskillelse ved alle ceremonielle begivenheder.. Ved mere offentlige og ikke-religiøse arrangementer, er det lidt forskelligt hvilke grupper du kommer i.. Generelt vil der ikke være det i hjemmet, selvom det kan forekomme hos de mere “ekstreme” grupperinger..

    Og jo, det var da en god idé med kommentarerne:)

    Mah Salaam

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s