Det Israelske Flag som Symbol

– Dette skrevet som en fortsættelse af “Skabelsen af den israelske identitet

Jeg har altid haft en fascination af flag.. Lige fra jeg som lille sad og tegnede flag, til i dag, hvor jeg forsøger at forholde mig til symbolikken i forskellige flag.. Tag det danske f.eks., et hvidt kors på en rød baggrund.. Det er tydeligt at det symboliserer en relation til den kristne religion, men det er jo ikke kun selve korset, men også farverne, der har en symbolsk mening, for hvorfor er selve korset hvidt, mens baggrunden er rød? Jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke selv kender til baggrunden for farverne, men det kunne være interessant – for nogle:o) – at undersøge nærmere..

Også det israelske flag er fyldt med symbolik, både i farvevalg og valg af symboler.. Flaget er hvidt, med to blå striber og en blå Magen David (Davidstjerne) imellem.. Flaget ser ud som følger (for dem der ikke skulle have set det før;o):

See adjacent text.

Og blev designet i 1891 for Zionist-bevægelsen..

Men hvad betyder de forskellige symboler så? Interessant nok, er der forskellige bud på det, lige fra at det skulle være et Tallit (bedesjal) med en Magen David:

https://i0.wp.com/www.israel1shop.com/catalog/images/tallitprime1.jpg

Til at det skulle være et udtryk for “zionistisk ekspansionisme”, hvor de to blå streger skulle symbolisere henholdsvis Nilen og Eufrat, og Magen David være det jødisk-dominerede land, som zionister vil underlægge sig.. Udover de to nævnte har jeg et par gange hørt, at de to blå striber skulle være henholdsvis middelhavet og Jordanfloden, med Israel liggende mellem de to..

Baggrunden for designet af flaget, ligger i den første gengivelse.. Det israelske flag er skabt med Tallit i tankerne.. Flaget drager helt fantastisk mange symboler ud af jødisk religion og er på ingen måde et forsøg på at gengive geografiske realiteter eller forhåbninger om samme.. Som sagt, de to blå streger på den hvide baggrund er bedesjalet, mens Magen David, som betyder “Davids Skjold”, langt tilbage både har været et jødisk symbol, samt en talisman der beskytter mod “onde øjne”, så Magen David har en dobbeltsymbol, både som et rendyrket jødisk symbol, samt som en art “beskyttelse” mod dårlige omstændigheder (omend det nok ikke har ligget i tankerne hos designerne)..

Men også farverne har symboler.. Hvor hvid skal symbolisere uskyld, fred og ærlighed, skal den blå farve symbolisere tro, tillid, loyalitet, visdom og er “himlens farve”..

Men ikke nok med det, den blå farve er den type blå, som man mener at “techelet” var.. Techelet er en blå farve, som jøder er påbudt at binde i vores Tzitzit (skuesnore), men da man ikke er sikker på, hvordan den præcist så ud, afstår mange fra at bære den i dag.. Der er dog folk der mener, at have fundet ud af hvordan den så ud, som det f.eks. fremgår denne hjemmeside.. Techelet er en meget central og hellig farve i Jødedommen, men da man ikke kender den præcise gengivelse, er blå i alle dens nuancer blevet central i Jødedommen, hvilket bl.a. fremgår af husenes blå tage i Tzfad og på de forskellige gravsteder for jødiske lærde..

Så interessant nok, selvom vi taler om et israelsk symbol (som det israelske flag vel er), så er det nærmest et rendyrket jødisk symbol..

Mvh

One thought on “Det Israelske Flag som Symbol

  1. Från Nilen till Eufrates är ingenting annat motståndarnas illvilliga propaganda. Våra 27000 kvadratkilometer, inklusive Judéen och Samarien, räcker gott och väl. Araberna får nöja sig med de 12 miljoner kvadratkilometer de redan har!
    You write well so “I like everything”

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s