Rejseberetninger

Jeg sad i går (i nat må det vel være) og ryddede lidt op i mine mails, da jeg faldt over nogle mails som jeg skrev under mit første besøg i Israel for nogle år siden.. Dem vil jeg dele med jer her:o)

5/7-07:Saa er den foerste uge gaaet.. Og med alt hvad der er oplevet, foeles det mere som en hel maaned..

I gaar var jeg i Jerusalem for foerste gang.. Temmelig intensivt.. At komme fra en sekulaer by som Tel Aviv, hvor de naermest bare fester fordi de kan og saa komme til Jerusalem hvor det at se joeder der ikke er strengt ortodokse er et saersyn, er en utrolig kontrast.. Det er naermest som at komme fra det ekstreme sekulaere til det ekstremt religioese.. Men fantastisk at opleve:o)..

Som de fleste ved, er Jerusalem jo for os, det helligste sted i verden.. Og det at staa foran haKotel (Vestmuren), som dannede grundlag for Templet i sin tid, var fantastisk.. Det rejser sig omkring tyve meter op og under jorden er der tyve meter mere, som man overvejer at grave fri.. Og det er kun en lille del af selve Tempelfundamentet, saa jeg har svaert ved at forestille mig hvor stort det hele virkelig var.. Men det var utroligt at staa der.. Man skulle lige kontrollere sig selv for ikke at knibe en taare eller to:o)..

Efter jeg havde bedt, besluttede jeg mig for at gaa lidt rundt i den gamle bydel.. Den joediske del vel at maerke:o).. Det flippede jeg saa helt ud over.. Da jeg kom op fra haKotel, skulle jeg via en masse smaa og MEGET taette gyder med en masse arabiske handlene, finde vej til det joediske kvarter.. Normalt har jeg en god stedsans, men den var vaek der.. Pludselig staar jeg alene, omgivet af arabere der ikke kom mig smilende i moede.. Serioest, jeg er ikke bange for at koere ned gennem Noerrebro i min israelske landsholdstroeje, men det her var ikke fedt.. Saa da jeg endelig saa nogle vagter og en masse ortodokse joeder, var jeg naermest ved at springe dem om halsen af bar glaede:o)..
Selve den gamle bydel er fantastisk.. Alting ligger saa taet og halvdelen af tiden gaar du enten under jorden eller under huse der er bygget oven paa hinanden.. Jeg er glad for at jeg ikke var fjendtlig soldat, der skulle patruljere bydelen, uanset tidspunkt i historien..

Jeg fandt saa ogsaa ud af, at det hostel jeg skulle have boet paa i Jerusalem, ret belejligt laa down town Arab City lige i centrum af den arabiske del af Jerusalem.. Jeg koerte forbi stedet og da jeg saa at det KUN var arabere, besluttede jeg mig til at finde et andet sted.. Noget jeg ogsaa blev anbefalet, da der har vaeret eksempler paa joeder der er blevet stukket ned i den arabiske by.. Er man flere, kan man foele sig sikker nok, men alene er det ikke sikkert..
Det er saamaen ikke fordi at araberne er hadske over for joederne.. Jeg talte med nogle af joederne der bor i den gamle by, blandt andet en gut ved navn Moshe, der har et hotel (et par vaerelser er nok mere ordet) om deres indbyrdes forhold.. De arabere der bor i den gamle by, har ikke noget problem med joederne.. De taler, handler og ses indbyrdes.. Det er mere arabere der kommer udefra der skaber problemerne..

Selve turen til og fra Jerusalem er fantastisk.. Jerusalem ligger oppe i bjergene, saa man faar nogle fantastiske glimt ud over landskabet nu og da.. Samtidigt er alle bygninger i Jerusalem bygget i den samme stentype ‘Jerusalemstenen’, saa alle bygningerne gaar sammen i en faelles harmoni.. Og naar solen er ved at gaa ned, ser det ud som om hele byen har faaet et magisk skaer over sig..

Jeg haaber alt gaar godt derhjemme.. Vil jo gerne hoere hvordan folk har det, selvom det ermig der er paa eventyr:oP.. Er jo ikke saadan at jeg har glemt jer;o)..

Kol tov l’culam..


12/8-07:


Shalom l’culam:o)..

Så er det vidst på tide med en længere mail..

Nu er der desværre ikke lang tid tilbage, kun 8 dage (suk).. Og dem skal jeg tilbringe i Jerusalem på et hostel ved Zion Square (for dem der ikke kender Jerusalem så godt, så ligger det lige midt i Jerusalem, kun fem-ti minutter fra den gamle by).. Det er et dejligt sted med alt fra luksus singleværelser til telte på taget.. Jeg har fået en ‘bungalow’, en lille hytte med plads til to, men ret hyggeligt.. Der er fem af dem, placeret på en måde så der er et lille indhug ved min hytte, hvor jeg har en blomst og en stol.. Meget hyggeligt.. Hytterne er ikke meget mere end én meter høj og to gange tre meter bred.. Det er småt men rigeligt.. Der er borde, stole og overdækkede områder, der gør det behageligt at sidde på taget.. Lige nu er der29/30 grader her i Jerusalem, så det er til at leve med..

Jerusalem er en fantastisk by.. Ikke at det kom bag på mig:o), men det er fascinerende at se hvor blandet befolkningen her er.. Tel Aviv var en interessant by, men ikke rigtig mig.. Tel Aviv er primært en by for folk der holder af strand og byliv (om natten og helst hele natten.. Hver dag).. Jerusalem er for de religiøse og folk der interesserer sig for historie.. Hvor så godt som alle gader i Tel Aviv ligner hinanden, er der ikke to gader i Jerusalem der ligner hinanden..
Når man går i gaderne i Jerusalem, er det en meget blandet gruppe man møder.. Ortodokse jøder i alle afskygninger fra chassidim i deres sorte jakker, bukser og hatte (i alle de afskygninger man nu møder inden for de chassidiske bevægelser – chabadniks, haredim og hvad der ellers er), til nationalreligiøse og moderne ortodokse klædt i den nyeste mode, men stadig med kendetegnene for religiøse; tzitzit, kippah og for nogle endog tindingelokkerne og i alle afskygninger – kinesiske, afrikanske, indiske, europæiske, arabiske.. Man ser muslimske familier gå tur, moderen som vi kender hende fra Nørrebro; helt tildækket, pigerne med veninderne, hvor halvdelen går med tørklæde og den anden halvdel uden, men alle i mærketøj og med øjnene fra unge arabiske fyre hængene efter dem.. Kristne i alle afskygninger – munke fra ortodokse, katolske, armenske og andre kirker – unge kristne der enten er på besøg eller som bor her, både arabiske og ikke arabiske.. Man ser druzere, sameritanere og alle andre mulige og umulige grupper her..

Mødet med den gamle bydel er et kapitel for sig.. Når man ankommer til bydelen (i mit tilfælde som jøde), kommer man ind via Zionporten eller ‘the Dunggate’ (kender ikke lige den danske oversættelse her) i den sydlige mur, eller via Jaffaporten i den vestlige mur.. Jaffa er den mest imponerende og største af de nævnte.. Når man går igennem den, er der en mindre plads, der fører til hvad der nok er mest betegnene: Kaos.. En snæver overdækket gade, fyldt med små butikker og handlende der gør hvad de kan for at få din opmærksomhed.. Det er gaden du følger for at komme ned til Grædemuren eller den jødiske bydel.. Den skærer sig ned mellem den kristne og den armenske bydel, og er fyldt med mennesker.. Cirka halvvejs kan man dreje af og efter få trin er man i den jødiske bydel, hvilket man ikke er i tvivl om.. Overalt går man ned via små snævre gader, hvor man nogle gange kommer til en åben plads med borde, stole og små butikker med forfriskninger og tit med en masse mennesker omkring dig (primært jøder).. Den armenske bydel er lidt anderledes, da de generelt ikke er så åbne for turister og gaderne virker en smule tættere.. Der er ikke mange folk her, da det reelt kun er beboerne og folk der tager en smutvej, der går der.. Den kristne bydel har jeg ikke tilbragt tid i, hvilket også – af åbenlyse grunde – er tilfældet med den muslimske del..

Jeg har selvfølgelig taget en masse billeder, men hverken billeder eller ord kan beskrive oplevelsen af at være her.. Jeg ville ønske at jeg kunne have jer allesammen hernede sammen med mig, men det er nok utopi på nuværende tidspunkt:o).. Men den dag jeg bor her, for jeg er ikke i tvivl om at min fremtid er hernede efter denne tur, er alle velkomne til at komme på besøg..

Jeg savner jer alle sammen og glæder mig til at se jer igen..

Alt godt fra Israel..

Jeg kigger stadig efter andre tanker og betragtninger jeg havde dengang.. Jeg ved at jeg har en “dagbog” et eller andet sted, så der kommer mere:o)..

Ha’ en fantastisk dag:o)

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s