“Glædelig Auschwitz-dag!”

Den 27. Januar er, kære læser, Auschwitz-dag.. Og den er vel ikke ment til at være glædelig, men en grum reminder om hvad der skete i dødslejre rundt omkring i Europa for knap 70 år siden..

Og det er bestemt noget, som vi alle bør huske os selv og hinanden på.. Ikke kun pga. de 6 millioner jøder, der blev pint, plaget, tortureret, eksperimenteret på og nedslagtet i lejrene, men også de – af mindre antal – andre grupper, som Jehovas Vidner, sigøjnere (undskyld, romaer, selvom det kun er én gruppe blandt dem), handicappede, homoseksuelle m.fl., som led en ditto skæbne.. På trods af, at jøder var nazisternes hadesymbol par excellence, så var vi ikke det eneste..

Man kunne jo have troet – i hvert fald håbet – at verden ville have lært af denne modbydelige forbrydelse mod menneskeheden.. Men nej.. I dag oplever vi stadig folkedrab, forfølgelser, mm. (og opfordringer til samme) rettet mod folk, alene pga. at de ikke er som majoriteten.. Det behøver ikke engang være en synlig forskel, bare forestillingen om forskellen er der, er det nok..

I dag kan vi stadig opleve folkedrab, som det i Darfur, hvor verden havde mere travlt med at diskutere om der skulle gøres noget, i stedet for reelt at gøre noget.. Et folkedrab, der bundede i én gruppe menneskers forestilling om deres egen ophøjethed i forhold til den anden gruppe, samt deres “naturlige ret” til at dræbe så mange som muligt fra den anden gruppe..

I dag kan vi stadig opleve forfølgelser af folk, alene baseret på deres divergerende religiøsitet, som vi oplever det med kristne i Mellemøsten, hvor forfølgerne gudhjælpemig bliver fornærmede, når man påtaler det.. Og det er efter at de selv påtaler de forhold, deres brødre og søstre lever under i Europa, som langt overgår de kristnes forhold i Mellemøsten..

I dag kan vi stadig opleve antisemitisme komme til udtryk i europæiske, selv skandinaviske, byer, hvor jøder bliver overfaldt, alene fordi de er jøder, noget som af flere påståede “velmenende moralister” og “intellektuelle”, bliver skudt hen med, at det godt nok er forkert, men at jøderne nok bør vise deres modvilje mod Israel, bare så voldsforbryderne kan se, at ikke alle jøder sympatiserer med Israel..

Som jøde, som har oplevet overfald to gange, blevet spyttet efter, fået kastet ting efter mig og oplevet hadske tilråb i et ukendt antal, ved jeg ikke rigtigt hvad jeg skal med en “Auschwitz-dag”.. Det virker for mig lidt absurd, at vi én gang om året mindes en tragedie og så resten af året vælger at fokusere på nogle folk, der står bag de fleste af overfaldene på minoriteter, som opfattes som “had-forbrydelser”, i forsøget på at fremstille disse voldsmænd som “ofre”..

Og nej, jeg siger ikke, at alle der deler religiøs overbevisning med disse idioter, eller folk der har samme baggrund, eller folk der kommer fra de samme områder, er en del af disse idioter.. Men det er forsøgt tysset hen, at disse idioter reelt ikke hører til i et vestligt samfund, alene fordi man er bange for, at det skal ramme de andre.. Men i stedet for at ramme de andre, rammer det os, jøderne, de homoseksuelle, de handicappede, de kristne, de der ikke er stærke nok eller er som dem, der står bag forbrydelserne.. I forsøget på at please, har en stor gruppe mennesker ugyldiggjort alt, hvad Auschwitz-dagen kunne have stået for – et opgør med det blinde had, der ikke kan acceptere forskelligheden, hverken i sind eller i krop..

Det utrolige er, at når folk rent faktisk påtaler disse forhold, så bliver de sat i bås med de idioter, der skabte årsagen til, at vi i dag har en Auschwitz-dag.. Det er altså ikke de idioter, der opfører sig som idioterne for 70 år siden, der bliver udstillet, men de folk, der forsøger at gøre op med, hvad kunne være de begyndende tendenser, som forårsagede Nazismens hærgen i Europa.. Forstå det hvem der kan..

Så for mig, som jøde, betyder Auschwitz-dagen intet andet, end hvad der skete for 70 år siden, højst sandsynligt vil ske igen.. Det er et fænomen, som kommer tilbage hvert 70. år i større eller mindre styrke.. Det er en påmindelse om, at jeg, som jøde, altid skal være på vagt..

Og det en påmindelse for mig, som menneske, hvor hykleriske nogle mennesker kan være, i forsøget på at undgå et opgør med hadet..

Glædelig Auschwitz-dag!

Reklamer

One thought on ““Glædelig Auschwitz-dag!”

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s