Den Store Antisemitiske Ulv og de Tre Små Jødeelskende Grise

 

I en artikel om en Walt Disney-tegnefilm fra 1933, kan JP berette om hvordan den statslige østrigske tv-kanal ser sig nødsaget for at vise en Walt Disney-tegnefilm om den store stygge ulv og de tre små grise, da den indeholder scener, der er blevet kritiseret for at være antisemitiske..

 

Jeg har ikke selv set filmen, men artiklen beskriver én af scenerne således:

 

Kritikere henviser blandt andet til en kontroversiel scene, hvor karakteren ”den store stygge ulv” klæder sig ud som en jødisk tigger med lang næse, skæg og lang frakkeformet overbeklædning for at tilluske sig adgang til grisenes hjem.

 

Det skulle tilsyneladende være en gammel scene, for i nyere versioner er der tale om en traditionel salgsperson med “jiddisch-accent” (hvilket vel så også måtte være antisemitisk, oder was?) eller bare med en eller anden form for særpræget accent..

 

Hvis denne scene skulle være toppen af det (tilsyneladende) antisemitiske værk, så har jeg svært ved at finde forargelsen frem..

 

For ikke så lang tid siden, læste jeg om en belgisk person af congolesisk afstamning, som anklagede og lagde sag an mod Tintin for at være racistisk (baseret på tegneserien “Tintin i Congo”) og promoverende af afrikanere som dumme og mindre udviklede end den hvide mand..

Sandt, havde værket været tegnet i vore dage, ville jeg sikkert også tænke mit, men nu er det fra en tid, hvor forholdet til karikaturer var anderledes.. Jeg kan simpelthen ikke hidse mig op over det.. Hvis det skulle være et problem, så kan man jo reelt ikke læse eller forholde sig til nogle ældre værker overhovedet, da de – trods alt – er produkter af deres tid og derfor også bør forstås i den kontekst.. Hvis vi skal til at ændre alle værker, til at leve op til vores forståelse og relationer til hinanden, så mister vi muligheden for den indsigt der i ældre tiders normer, for ikke at nævne, at vi har et kæmpe arbejde foran os.. Og hvad så i fremtiden, om bare 50 år, når normerne for det acceptable igen har ændret sig, så kan vi så begynde forfra..

 

Man kan jo så sige, at de to nævnte værker, Tintin og tegnefilmen om ulven og grisene, fremstiller henholdsvis afrikanere og jøder i stereotypiske billeder.. Sandt, men folk kan nu nok finde ud af at skelne.. Man kan så spørge, om min indsigelse så ikke fristiller nazistisk antisemitisk materiale, da det jo også bare er “karikaturer” og fra en tid “hvor det var en acceptabel form for den slags”, men der vil jeg sige nej.. Der er en klar forskel på de to tegnede værker og nazistisk antisemitisk propaganda.. Hvor de to værker karikerer og stopper ved det, er nazistisk propaganda ude på at skabe had til en udvalgt gruppe (grupper, det var trods alt ikke kun jøder), med det mål at de – i sidste ende – skulle udryddes.. Det advokerer de to værker trods alt langt fra for.. Man kan endvidere argumentere, at det at ulven klæder sig ud som en jødisk tigger, netop har til hensigt at skabe tillid hos grisene (som vel føler mere tillid til jøder, end de gør til grisespisende ikke-jøder;o) og denne faktor taler vel et eller andet sted imod det antisemitiske.. Dette viser netop, at det er en karikatur, ikke en dæmonisering af en gruppe.. Havde ulven været fremstillet med tydelige jødiske træk og dermed signaliseret, at jøden er ond og ikke til at stole på mm., så havde der vel været tale om noget, der kunne opfattes som antisemitisme, men dette er netop ikke sagen, ulven klæder sig ud som en jøde (jødisk arketype), netop for at få en fordel ud af det..

 

Men som skrevet, jeg har ikke set tegnefilmen, så ud over de givne eksempler, er det svært for mig at sige, om der er hold i kritikken om antisemitisme..

 

Mvh

Reklamer

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s