Den(t) aflyste Jul(etræ)!

Afdelingsbestyrelsen i Egedalsvænge (Kokkedal) har ved en afstemning valgt, at det ellers traditionelle juletræ ikke skal arrangeres for bestyrelsens penge i år. Det har tilsyneladende vakt harme rundt omkring i Danmark, især grundet at beslutningen blev taget tre dage efter et Eid (al-Adha) arrangement sluttede, på hvilken der ellers var brugt 60.000 kr.

Beslutningen blev – skal vi tro rapporterner – taget af en majoritet af fem muslimer (jeg er ikke sikker på hvor mange der stemte for at bruge de 5.000-7.000 kr. træet ville koste) og kan muligvis forstås som en politisk eller religiøs beslutning, skal vi tro Kirstine Sinclair, der er ph.d. adjunkt hos Syddansk Universitet, med ekspertise i islamiske grupper, integration og mellemøstlige minoriteter i Europa, en beslutning, der ellers ikke afspejler den bredere befolknings holdning i området.

Er dette sandt, kan jeg forstå at det provokerer. Det virker usympatisk at nogle på den ene side får opbakning til at bruge et beløb, der er ti gange større end hvad træet vil koste, på et arrangement der varer nogle få dage, men samtidigt afviser at ville være med til at opretholde en tradition, der varer knap en måned. Jeg kan som udgangspunkt forstå argumentet, at efter at have brugt 60.000 kr., så er pengetanken næsten tom, men tager man i betragtning af, at juletræet er en tilbagevendene tradition, så burde det ikke komme som en overraskelse og man kunne derfor have taget højde for dette, i beslutningen om at bruge 60.000 kr. på Eid-festen.

Hvad jeg har sværere ved at forstå, er politikeres trang til at blande sig i en ellers anbefalet demokratisk proces, og endda gå så langt som at kalde det ”et uanstændigt angreb på dansk kultur”, samt at ville omstille den demokratiske beslutning, alene fordi det ikke passer én, da ”[d]et bedste er naturligvis hvis man får løst det lokalt, og at man ender med at markere julen. Sker det ikke, så bør Folketinget via lovgivningen forpligtige boligselskaberne til at værne om og opretholde danske traditioner. Det er langt fra en optimal løsning, og jeg er da åben overfor andre gode forslag, men hvis alternativet er, ikke at gøre noget, så bør vi reagere.”

Når vi påtaler muslimer at skulle respektere demokratiet og den demokratiske proces, så bliver vi også selv nødt til at gøre det, selv hvis vi ikke bryder os om beslutningen. Det har beboerne i området gjort og i stedet forsøgt at samle penge ind ved privat initiativ. Dette er netop demokrati i udfoldelse. Et flertal i en bestyrelse, der er valgt af områdets beboere, har valgt ikke at bruge penge på et juletræ, som der ellers er tradition for, hvilket har skabt utilfredshed blandt nogle borgere. De accepterer dog at dette er gjort helt i hensyn til de vedtagne regler og tager derfor privat initiativ til at få det resultat, de ønsker.

Når politikere går ud og erklærer, at en beslutning de ikke bryder sig om, skal ændres ved lov, så har vi et problem, især hvis de samme politikere skulle tage en beslutning i Folketinget, som borgere i Danmark ikke vil bryde sig om. Skal vi så kræve, at politikkerne – hvis de ikke giver sig selv – skal tvinges ved lov til at ændre den beslutning?

Naturligvis bør der tages hensyn til mindretallet og minoriteter, og det de sætter pris på, hvadenten det er i forhold til sårede følelser eller hensynet til tradition. Men det bør gå begge veje. Denne sag udstiller, for mig, det hykleri der til tider opstår i Danmark, hvor dansk overtrumfer alt andet, endda regler vi ellers hævder er over kritik – som den demokratiske proces – alene fordi alternativet går os imod. Vi kan ikke kræve, at en minoritet skal acceptere reglerne, hvis vi ikke selv er klar til at følge dem. Og denne historie giver mig en fornemmelse af, at vi ikke er helt klar til netop dette, at respektere hensynet til mindretallet, men alligevel kræve dette, når vi er ”mindretallet”.

Jeg håber også, at træet i sidste ende vil blive betalt, på den ene eller den anden måde. Men jeg håber ikke at dette sker, ved at svække den demokratiske proces, som ellers er på et højere niveau i Danmark end mange andre lande.

Reklamer

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s