TaNaCh

 

TaNaCh (Heb: תנך) er den jødiske Bibel.. Den består af tre hoveddele:

Torah – Vejledning/Lære – som udgør T’et

Nevi’im – Profeterne – som udgør N’et

Ketuvim – Skrifterne – som udgør K’et..

Navnet har den fået, som det fremgår, af sammensætningen af Torahen, Profetbøgerne og Skrifterne.. Ved den slags sammensætninger, bliver den vokal-lyd der gengiver ‘a’, typisk sat ind mellem konsonanterne i forkortelsen (der er ingen vokaler i det hebraiske skriftsystem), så det ender med navnet TaNaCh.. K’et ændrer lyd til en ch (som i det tyske “ach”), grundet grammatiske regler for Kaf (det bogstav der bliver transkriberet til det latinske ‘k’).. Se eventuelt mit indlæg om de hebraiske bogstaver..

 

Mange er af den opfattelse, at TaNaCh svarer til de Gamle Testamente (GT) i den kristne bibel, hvilket er både rigtigt og forkert.. GT er en kristen oversættelse af den hebraiske grundtekst, altså TaNaCh, som naturligvis er tolket i lyset af de Ny Testamente (NT)..

Derfor vil en jøde (i hvert fald en religiøs en af slagsen) ikke sidestille GT med TaNaCh, men i stedet se det som en kristen oversættelse/tolkning af TaNaCh..

Egentlig kan man ikke kalde en oversættelse af TaNaCh for “TaNaCh”, da der altid vil være tolkninger i oversættelser.. Se en længere diskussion over netop forståelsen af TaNaCh kontra de kristne skrifter i indlæggende om Bibelen 1, 2 og 3..

 

Som sagt består TaNaCh af tre hoveddele.. Torahen, som er den første og essentielle, udgør det reelle fokuspunkt og består af de Fem Mosebøger: Bereyshit, Sh’mot, VaYiqra, BaMidbar og Devarim.. Derefter kommer de 19 Profetbøger, som uddyber og suplementerer Torahen.. Og endeligt er der de 11 Skrifter, som er henholdsvis historiske beretninger, salmer/bønner og visdomssætninger..

Indelingen er som følger:

Torah Nevi’im Ketuvim

Bereyshit
Sh’mot
Vayiqra
Bamidbar
Devarim

Yehoshua (Josva)
Shoftim (Dommerne)
Sh’muel (Samuel)
M’lachim (Kongerne)
Yeshayahu (Esajas)
Yirmeyahu (Jeremias)
Yehizkiel (Ezekiel)
Hosea
Yoel
‘Amos
Ovadyah (Obadia)
Yonah (Jonas)
Micha (Mika)
Nachum (Nahum)
Chavquq (Habbakuk)
Tzefanyah (Sefania)
Chagay (Haggai)
Z’charya (Zakaria)
Malachi (Malaki)

T’hilim (Salmerne)
Mishley (Ordsprogene)
Iyov (Job)
Shir haShirim (Højsangen)
Rut
Eycha (Klagesangene)
Qohelet (Prædikeren)
Ester
Daniel
Ezra-Nachmiah (Ezra og Nehemiah)
Divrey hayamim (Krønikerne)

 

Som det ses, er rækkefølgen af bøger en anden end i den kristne bibel.. Det skyldes at bøgerne her er sorteret i kraft af betydning.. Hvor Torah er den mest betydningsfulde, kommer den først, efterfulgt af Profetbøgerne der er sekundær betydning og endeligt Skrifterne, der er af tertiær betydning..

 

TaNaCh er primært skrevet på hebraisk, men nogle bøger eller dele af dem, som f.eks. Danielsbogen, er på aramæisk.. Torahen er dog kun skrevet på hebraisk, hvilket gør at hebraisk – eller tannaisk hebraisk – opfattes som helligt.. Man skelner dog mellem forskellige former for hebraisk, som f.eks. tannaisk hebraisk, der også kaldes for Lashon haQodesh – altså “det hellige sprog” – mishnaisk hebraisk og moderne hebraisk..

 

Reklamer

One thought on “TaNaCh

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s