Torah

Torah


Torahen er hele omdrejningspunktet i den jødiske religion.. Det er fra Torah, at vi henter vores lære, vores bud og vores forståelse af G-D, verden og vores rolle i verden..

Selve ordet “Torah” (תורה) betyder “lære” eller “vejledning” og ikke “lov”, som det ellers oversættes med i den kristne bibel.. Og det er netop det Torahen er, en lære og en vejledning.. Torahen blev overrakt Moshe Rabeenu (A”S) på Har Sinai (Sinajbjerget) med hele Israel som vidne til begivenheden.. 6 millioner israelitter overværede G-D give Torahen, men kunne ikke klare at høre G-Ds røst og bad Moshe Rabeenu (A”S) om at være deres mellemmand og sådan blev det.. Fyrre dage og nætter tilbragte han på bjerget i G-Ds nærvær, hvor han modtog Torahen..

Når man taler om Torahen, så er det ikke kun de fem Mosebøger, men også den Mundtlige Overlevering.. Og for at det ikke skal være løgn, så er Torah reelt alt hvad der handler om G-D, de frem Mosebøger, Mishnah, Talmud, kommentarerne til førnævnte, diverse filosofiske værker.. Det kan lyde forvirrende, når man samtider siger, at Torah er jødernes hellige Bog par exellence, men det ligger netop i ordet “Torah”, at det er Vejledningen, det er Læren og et af G-Ds bud er, at jøden skal granske over Hans bud, når han står og når han ligger.. Så når man siger “Torah” kan det både betyde den Skrevne Torah, altså de fem Mosebøger (også kaldet Chumash), det kan være den Mundtlige Overlevering (Mishnah) og det kan være al jødisk religiøs litteratur..

Jeg har valgt at kalde de fem Mosebøger for Chumash, for at gøre det mere tydeligt når jeg taler om disse, samt – naturligvis – den Mundtlige Overlevering for Mishnah.. Chumash er en bog indeholdene de fem Mosebøger og derfor vil man altid opleve at have mulighed for at læse fra en Chumash når man går i synagoge.. Til gengæld kaldes selve Torahrullen for Sefer Torah..

Jeg håber begreberne er på plads, men spørg endeligt, hvis der skulle opstå tvivl:o)

Mvh

Reklamer

2 thoughts on “Torah

Læg en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s